Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Предложение: електрическите тротинетки да се третират като велосипеди
Предложение: електрическите тротинетки да се третират като велосипеди
09-17-19
добавено
450
прегледа

Eдно от предложенията за регулиране на e-тротинетките e те да се третират като велосипеди, заяви председателят на Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" Малина Крумова, цитирана от Dir.bg.

 

KAT ще глобява водачите на електрически тротинетки

 

"Не искаме да ограничим това екологично транспортно средство - то облекчава трафика и позволява индивидуално придвижване. Тротинетките ще могат да използват велоинфраструктура или зони с успокоено движение", каза тя в сутрешния блок на бТВ.

 

По думите на Крумова, по улиците - е-тротинетките ще могат да се движат в най-дясната част на платното, но само по такива, където ограничението за движение е до 50 км/ч.

 

Споделените тротинетки в София се зарязват на всевъзможни нелепи места

 

Предвижда се санкциите да са същите като при велосипедистите. Въвежда се и възрастово ограничение - 16 г., а 14 и 15-годишните ще могат да се движат само по велоинфрастуктурата.

 

Допустимата максимална скорост за тротинетка ще бъде 25 км/ч. Хората, които карат скутери през нощта, задължително ще трябва да носят светлоотразителни елементи в облеклото си.

 

На този етап тротинетките няма да се регистрират, подчерта Крумова.

 

 

 

Източник: Dir.bg