<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=86883" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Личните лека...

Представител на ЕМА: Има връзка между ваксината на AstraZeneca и тромбозите

06 Април 2021
0 1147

“Към момента можем да кажем, че е ясно – има връзка с ваксината”, заяви ръководителят на имунизационния отдел на Европейската Агенция по Лекарствата Марко Кавалери по повод случаите на тромбози след имунизация с AstraZeneca, съобщава Дойче веле.

Ваксината на AstraZeneca си сменя името. Вече ще се казва “Ваксеврия“

Високопоставеният представител на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) потвърди за връзка между имунизациите с препарата на AstraZeneca и получени тромбози при някои от ваксинираните в интервю за италианския вестник “Il Messaggero”.

Очаква се официална позиция на ЕМА

Кавалери намекна, че официална позиция на ЕМА за съществуването на връзката може да бъде оповестена още днес. Но все още от наличните данни не е ясно как ваксината на AstraZeneca предизвиква тромбози у някои пациенти. ЕМА е назначила проверка на препарата, която ще се проведе между вторник и петък тази седмица.

 До момента ЕМА препоръчваше ваксината на AstraZeneca като сигурна. Според позицията на агенцията и на Световната здравна организация ползите от употребата ѝ в пъти надвишават рисковете. От компанията производител също заявяват, че до момента няма доказателства за връзка между имунизациите и случаите на тромбози. Въпреки това много държави от ЕС, включително Германия, ограничиха приложението на ваксината.

До края на март във Федералната република бяха отчетени 31 случая на тромбози, настъпили след прилагане на препарата. Общо в Германия са поставени над 2,9 милиона дози от ваксината на AstraZeneca. 

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции