<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=96987" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Проф. Кантард...

Предупредили проф. Кантарджиев “да внимава” – синът му работел в държавна болница (видео)

18 Август 2021
0 1691

Доброжелатели посъветваха семейството ми да съм по-въздържан в критиките си, защото имам син на работа в държавна болница – да не почнат проверки. Това заяви пред bTV бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, който сега е консултант на Столична община за коронавируса.

Експертът обаче отказа да влезе в подробности за предупреждението. Синът му – д-р Весел Кантарджиев, е началник на Отделението по кожни и венерически болести във Военномедицинска академия.

Проф. Кантарджиев: При контакт с болен с Делта варианта няма начин да не се разболееш (видео)

Проф. Кантарджиев коментира, че от Делта варианта няма минаване между капките. По думите му, ако при уханския вариант на коронавируса при болен съпруг вероятността да се разболее и жена му бе 40%, при британския е 70%, то при индийския щам няма начин в семейството да не се разболеят всички, които не са ваксинирани или преболедували. Тодор Кантарджиев обясни, че лечението на болестта продължава да бъде същото, но симптомите са леко променени – загубата на вкус и обоняние вече не е водещ индикатор за инфекция с коронавирус, а тежката хрема, болки в гърлото и температура.

По думите му, за съжаление индийският щам засяга повече децата, затова и той съветва родителите да ваксинират децата си над 12 г. В България имунизираните юноши обаче са много малко.

6 месеца след прекарана инфекция да се ваксинират желаещите, напомни той. Трета игла няма да навреди. Вече обаче се говори, че имунитет на преборилите болестта е доживот. На 1000 преболедували 7 се разболяват, от ваксинираните – 1-2%, важното е, че го карат леко, заяви още професорът.

Източник: Dir.bg

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции