<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=98744" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: България и ко...

Предупредиха за опасен страничен ефект на лекарството срещу Covid-19 ремдесивир

07 Септември 2021
0 453

Използването на лекарството ремдесивир за лечение на Covid-19 трябва да се ограничи само в болнични условия, съобщава bTV по данни българското научно дружество по фармация. Причината – забавяне на сърдечната честотa като новооткрит страничен ефекt.

Предупредиха за опасен страничен ефект на лекарството срещу Covid-19 ремдесивир

Експертите препоръчват използването на ремдесивир само от пациенти с висок риск от хипервъзпаления или при развитие на болестта в тежка форма, но без необходимост от апаратна вентилация.

Според председателя на УС на дружеството проф. Георги Момеков лекарството няма особена полза при лечението на Covid-19 , а при пациенти на апаратна вентилация има дори неблагоприятно влияние по отношение на някои от критично важните параметри.

По негови думи положителният ефект от използването на лекарството е доказан само при определени групи, а за останалите е нужен анализ за ползите и рисковете.

Той допълва още свръхупотребата на медикамента може да има негативни икономически последици и да лиши пациенти, които имат реална необходимост от прилагането му.

В същото време има опасност то да се използва при болни, за които рискът от странични ефекти да надвиши този на очакваните ползи.

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции