Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Президентското вето падна, палатки ще има само където кажат четирима министри (видео)
Президентското вето падна, палатки ще има само където кажат четирима министри (видео)
gospodari.com Вземи EMBED
Loading the video...
07-10-19
добавено
1585
прегледа

Парламентарното мнозинство за пореден път не се съобрази с президентско вето - този път върху части от новоприетите изменения в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), съобщава ClubZ.

 

МЕРКИ СРЕЩУ ДИВОТО КЪМПИНГУВАНЕ. А БЕЗРАЗБОРНОТО ЗАСТРОЯВАНЕ?

 

Румен Радев атакува текстовете, с които без оценка за въздействието и очаквания ефект, и в противоречие със съдебната практика, бе решено да се обособят специални места за т. нар. диво къмпингуване - но не със закон, а с наредба на четирима министри. За излизане извън тези места се предвиждат солени глоби, някои от които четирицифрени. 

 

Законът бе подкрепен от 143-ма народни избраници, 66 бяха „против“, а един се въздържа. Само от левицата опонираха на управляващите, изтъквайки, че не може наредба да играе ролята на закон. Според тях наказанията са непропорционални на нарушенията и поискаха сериозен дебат за Черноморието, в който да се уреди и въпросът със свободното къмпингуване. 

 

ДА СЕ СТРОИ ВЪРХУ ДЮНИ И СОЛЕНИ ГЛОБИ ЗА ПАЛАТКИ НА ПЛАЖА, ПРЕДЛАГАТ ДЕПУТАТИТЕ

 

На фона на всички сигнали за джипове и джетове върху пясъка и дюните, от БСП попитаха: кой вреди повече на околната среда – палатката или моторното превозно средство.

 

ДЖИП ЗАТЪНА В ПЯСЪКА НА ПЛАЖ ПЕРЛА, КАРАЛ ДО ВОДАТА (ВИДЕО И СНИМКИ)

 

От ГЕРБ обаче бяха непреклонни - палатката цапа. Не бе коментирано от управляващите признанието на екоминистъра Нено Димов, че в редица малки черноморски общини няма пречиствателни станции, а кметовете им, въпреки че от началото на годината имат възможност да кандидатстват за финансиране, все още не са подали нито един проект. 

 

Не бе коментиран и фактът, че в няколко свои решения по сходни казуси съдилища у нас, в това число Върховният административен съд, заявяват, че българските граждани имат право по Конституция на свободно придвижване и то не може да бъде ограничавано с наредби, а само със закон.

 

ПРОДЪЛЖАВА НЕЗАКОННОТО СТРОИТЕЛСТВО НА КЪМПИНГ "ЮГ" ДО КОРАЛ (ВИДЕО)

 

Въпросните отговорни министри са четирима - на околната среда и водите, на туризма, на регионалното развитие и на земеделието. От тях до момента само последният не е изразявал негативно становище към къмпингуващите. Те имат шест месеца да напишат наредбата. От изявления на Нено Димов обаче вече стана ясно, че ако имаш частна собственост по морето и решиш да спиш под звездите в собствения си терен - ще бъдеш глобен за организиране на място за свободно къмпингуване.

 

 

Източник: ClubZ