<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=77878" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Протести в Ар...

Президентът на Туркменистан откри огромна позлатена статуя на любимото си куче (видео)

13 Ноември 2020
0 404

Управляващият вече 13 години президент на Туркменистан откри гигантска позлатена статуя на любимата си порода куче – алабай на кръгово кръстовище в столицата на азиатската държава, предаде The Guardian.

Встъпилият в длъжност през 2007 година Гурбангули Бердимухамедов, който е зъболекар по професия, дори посветил поетична ода на породата. Преди време президентът подарил едно от кученцата си на руския президент Владимир Путин.

Снимка: Reuters

Шестметровата позлатена отливка на кучето се издига в центъра на столицата Ашхабат върху кръгъл постамент, който представлява екран, прожектиращ видео с кучета алабай, докато тичат на воля сред природата.

Кучетата и конете са обект на национална гордост в Туркменистан, където те се използват широко от многото традиционни пастири сред населението от 6 милиона жители.

Бердимухамедов ръководи строго контролираната бивша съветска република от 2007 г. и неофициално е известен като аркадаг или закрилник.

Той провъзгласи средноазиатското овчарско куче за национално наследство и написа книга за породата.

Голямата, набита порода е известна със своите умения да предпазва овцете и козите от вълци. Използва се също за охрана на домове и в битки с кучета, популярна форма на забавление в Туркменистан.

Източник: The Guardian

Видео: Penn News

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции