<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=81694" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: От 18 януари и ...

През 2021 г. София ще се сдобие с планетариум, а Русе – с праисторическо приключение (снимки)

14 Януари 2021
0 240

Фондация “Америка За Българя” достигна до 72 организации чрез конкурсите си по програма „Следващите 10“. Вижте какви проекти ще бъдат реализирани през настощата 2021 година!

Първият планетариум в София

През 2021 г. София ще се сдобие с планетариум, а Русе &#8211; с праисторическо приключение (снимки)

София е единствената столица в Европейския съюз без „космически театър“ или планетариум. Астрофизикът Недислав Веселинов и колегите му от експериментално конструкторско бюро „Фотоника“ искат да променят това. Когато осъществят своя план, жителите на София ще могат да се наслаждават на едно от любимите занимания на човечеството още от древността – съзерцание на нощното небе.

Астрономическите наблюдения са не само страхотно развлечение. Изследването на Космоса е ключово за бъдещето на планетата ни и е страхотен начин да се пробуди интересът на младите към науката като цяло.

Планетариум „Андромеда“ ще отвори врати през май 2021 и ще предлага разнообразна програма на своите посетители. Наред с астрономическите кръжоци, научни беседи и сбирки, технологии за 3D проектиране ще позволят на посетителите да се „разходят“ из Космоса.

През 2021 г. София ще се сдобие с планетариум, а Русе &#8211; с праисторическо приключение (снимки)

Плаши ли ви онлайн обучението? Розалина Лъскова от Котел има решение (снимки)

Мобилна правна клиника

Да служат на своите избиратели е призвание за основателите на Сдружението на кметовете на кметства в община Червен бряг – кметове на градчета и села с малко жители и големи предизвикателства.

Сред основните затруднения в малките населени места в региона е липсата на достъп до правна помощ. Жителите им няма към кого да се обърнат при спорове за собственост или покупко-продажба на земя и често стават жертва на безскрупулни бизнес интереси. Семейни разпри остават без разрешение заради неинформираност.

Мобилната правна клиника ще запълни тези липси. Нейният екип от юристи ще предлага безплатни правни консултации при смяна на собственост и при казуси от семейното и административно право. Адекватната правна помощ е ключова за малките местни бизнеси, особено при участието им в обществени поръчки, а техният успех ще стимулира икономиката на региона.

Сдружението провежда редовни благотворителни кампании, като само за миналата година е осигурило средства за закупуване на стотици хранителни пакети за възрастни хора и коледни подаръци за уязвими деца от региона.

Един ден от живота на праисторическия човек

През 2021 г. София ще се сдобие с планетариум, а Русе &#8211; с праисторическо приключение (снимки)

Въпреки своите скромни размери, България е богата на почти недокоснати от човешка дейност места. За съвременния посетител, крайбрежните скални образувания, пещери и гори край Русе изглеждат така, както някога са ги оставили нашите древни прародители.

Именно там, в неопитомените кътчета на Дунава, любителите на приключенията и техните деца ще опознаят битието на праисторическия човек.

Опитните водачи от туристическо дружество „Приста“ работят с археолози, спелеолози и  историци на изкуството, за да създадат автентично приключенско преживяване за семейства. Участниците в техните „разходки из праисторията“ ще научат как древните обитатели на Дунава са строили убежища и са защитавали своята територия, как са ловували и ловели риба, как са приготвяли храната си. Разходката ще включва и практика, като участниците ще могат да изработят древно приспособление за риболов или елемент от праисторическо жилище. Посетителите също ще разберат в какво са вярвали древните и как изкуството им отразявало тези вярвания.

Бонусът? До мястото на събитието се стига чрез гребане в двуместно кану и поход по неутъпкана горска пътека.

Отвъд учебния предмет и традиционното преподаване 

За изграждането на съвременна система за защита при бедствия, разчитаме на експертизата на математици, географи, метеоролози, физици, компютърни специалисти. Експерти по комуникации участват в създаването на съобщения до широката общественост, а работата на психолози е безценна за справяне с последиците на особено разрушителни бедствия като урагани.

През 2021 г. София ще се сдобие с планетариум, а Русе &#8211; с праисторическо приключение (снимки)

Динамичното ни съвремие и необходимостта от разбиране на взаимозависимостите в естествените и социалните явления изискват промяна в традиционния подход на обучение – механичното преподаване и учене на знания по отделни предмети. Все повече привърженици печели интерактивното, екипно обучение – при което учители по различни предмети работят по конкретни проекти с учениците. Целта е от пасивни приемници на частични знания, учениците да се превърнат в активни участници в учебния процес, способни да виждат голямата картина и да разрешават реални проблеми.

Общество от доброволци се грижи за най-уязвимите у нас

Иновативни училища като ОУ „Яне Сандански“ в Пловдив от години прилагат техники за екипно, проектно-базирано обучение. Педагози от училището ще систематизират добрите практики в областта и ще разработят модел за екипно обучение в онлайн среда с широко приложение. Целта е от опита им да се възползват и други училища в България.

Източник: Фондация “Америка За Българя”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции