Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Прекратяват 300 дела за конфискация
Прекратяват 300 дела за конфискация
12-07-18
добавено
830
прегледа

Над 300 дела за конфискация на незаконно придобито имущество ще бъдат прекратени заради тълкувателно решение на Върховния касационен съд (ВКС), постановено в петък. Гражданската колегия на съда обяви, че прекратяването на наказателното производство е абсолютна процесуална пречка да се води дело за отнемане на незаконно придобито имущество.

 

В момента в съдебна фаза са малко над 300 дела за конфискация по реда на стария закон, въпреки че прокуратурата е прекратила наказателните дела срещу хората, чието имущество е на прицел. Засегнати ще бъдат само тези дела, защото решението на ВКС се отнася само за неприключилите дела за конфискация по стария закон за конфискацията, който бе отменен през януари т.г.

 

Новият антикорупционен закон изрично постановява, че делото за конфискация на незаконно придобито имущество може да продължи без значение развитието на наказателното дело. ВКС не може да се меси в този случай, защото законът е пределно ясен. В стария закон това уточнение не беше направено и въпреки това делата за конфискация се водеха и след края на наказателно дело.

 

Старата уредба на конфискацията функционираше от 2012 година до началото на тази година, когато влезе в сила новия антикорупционен закон.

 

Тълкувателно решение на ВКС бе взето от Общото събрание на Гражданската колегия, председателствано лично от шефа на съда Лозан Панов. Общо 11 съдии са изразили несъгласие с крайното решение.

 

Върховните съдии вземат решение, стъпвайки върху основни принципи от Гражданския процесуален кодекс (ГПК). Те напомнят, че по ГПК предпоставките, които дават право за завеждане на иск за конфискация са абсолютни. Ако една от тях от отпадне, комисията за конфискация (сега антикорупционната комисия) губи правото си на иск. Основната предпоставка за началото на дело за конфискация е наличието на наказателно дело срещу ответника.

 

В тълкувателното решение не е засегнат въпросът дали постановяването на окончателна оправдателна присъда е основание за прекратяване на делото за конфискация. ВКС е разсъждавал само върху прекратяването на наказателното производство от прокуратурата. Статистиката за броя дела за конфискация, които ще бъдат засегнати от решението на ВКС бе направена от вестник "24 часа".

 

Извън всякакво съмнение обаче е фактът, че едно от делата, които ще приключат, е на бившия заместник-председател на Народното събрание и ДПС Христо Бисеров.

 

 

През март миналата година в Софийския градски съд (СГС) тръгна процес за конфискация на имущество на Христо Бисеров, доведения му син и съпругата му за близо 2 милиона лева.

 

Искът бе внесен заради делото срещу него за укриване на данъци в особено големи размери, по което Бисеров беше оправдан на три инстанции. Градските съдии отказаха да прекратят производството по конфискация, както иска Бисеров, въпреки оправдателната присъда.

 

Антикорупционната комисия претендира за къщата на Бисерови в центъра на София, семейната им кола "Дайхатсу Териос", която е струвала 11 790 лв. през 2015 г., както и 12 хил. лв., които семейството е получило от продажбата на "Мерцедес". Комисията настоява да получи парите с лихвите от банкова сметка на Бисеров - 27 491 евро. От Мария Бисерова се иска паричната равностойност от продадените ѝ акции в "Солар проджектс" ЕАД и "Инниммо солар" ЕАД. Става дума за общо 277 265 лв., както и парите ѝ по банковата ѝ сметка - 1500 лв., и 184 хил. евро, дадени от нея назаем на сина ѝ. От него се искат пари, прехвърлени по сметката му в Скопие - 314 529 долара, от сметката на Бисеров в женевска банка, както и втори транш за 117 192 евро.

 

Преди началото на това дело Софийският окръжен съд прекрати друго дело за конфискация срещу съпругата и доведения син на Христо Бисеров - Мария Бисерова и Ивайло Главинков.

 

Източник: "Медиапул"