<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=39171" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Преместват "Мона Лиза" – какво е необходимо, за да стане това безопасно?

17 Юли 2019
0 953

Тя е едно от най-разпознаваемите лица в света, с усмивка, която е отпечатана на чаши, чанти и тениски по целия свят. Но е напускала страната си само няколко пъти и е пребивавала в една и съща стая 14 години.

 

Говорим за "Мона Лиза" – ренесансовият шедьовър на Леонардо да Винчи, който е изложен в една и съща стая от 2005 г. насам, пише ВВС.

 

Но във вторник вечер тя се премести от обичайния си дом – Salle des États в Лувъра в Париж, в друга стая в същия музей. От сряда до октомври картината ще бъде изложена в Galerie Médicis, докато другото помещение бъде реновирано.

 

Въпреки че картината не отива много надалеч, заниманието с нея е деликатна операция.

 

Защо преместват "Мона Лиза"?

 

През последните пет години Лувъра претърпява сериозни ремонти. Ръководството на музея твърди, че досега са ремонтирани над 34 000 кв. м. от общата площ. Сега е ред на Salle des États.

 

Не е изненадващо, че като се има предвид, че това е най-посещаваната стая в Лувъра – което означава, че е претърпяла доста износване през последните 14 години от последното си основно обновяване.

Работата по стаята всъщност започна през януари, но досега реноваторите можеха да работят около "Мона Лиза". Сега те трябва да свършат малко работа на стената зад картината.

 

Друга картина в същата стая, "Сватба в Кана" на Паоло Веронезе, ще остане в защитен калъф през цялото време, докато се извършват ремонтните дейности.

 

Galerie Médicis, където се премества "Мона Лиза", е една от най-големите стаи в музея.

 

Ще бъде ли трудно да се премести "Мона Лиза"?

Краткият отговор е "да" – но дългият отговор е "не толкова по-трудно от повечето произведения на изкуството".

 

Катриона Пиърсън, мениджър на изложбите в музея на Ашмол в Оксфордския университе, каза през BBC: "Рискът не се променя – независимо от стойността, ние винаги преместваме нещата по същия начин – което означава, много, много внимателно!"

 

Тя обяснява, че работниците в галерията се опитват да ограничат преместването на произведения на изкуството и да поддържат броя на хората, които ги обработват до минимум, ако могат, защото „колкото повече движение се случва, толкова по-голям е рискът“.

 

И въпреки че директорът на Лувъра Жан-Люк Мартинез заяви пред агенция Франс прес, че Galerie Médicis е само "100 крачки" от Salle des États, все още има рискове.

 

Гостите на музея представляват един голям риск. Ето защо галеристите се опитват да организират тези ходове за времето на деня, когато има по-малко посетители. Например Лувъра избра да премести "Мона Лиза" вечер, след като музеят беше затворен.

"Когато премествате картина в музей", казва г-жа Пиърсън, "трябва да погледнете маршрута си предварително и може би да репетирате с всеки, който ще мести предмета".

 

"Това е нещо, което правим понякога, ако е особено голяма картина, и не сме сигурни дали ще се вмъкне през всички врати и асансьори", казва още тя.

 

Ако премествате произведения на изкуството в чужбина, обяснява специалистката, е малко по-сложно. „За да се премести от един музей в друг и от една страна в друга, има цял нов набор от рискове“, казва тя. "Трябва да се уверите, че обектът ще бъде правилно опакован".

 

След това трябва да решите как искате обектът да бъде транспортиран – например сухопътно или по въздух – въз основа на това колко крехка е творбата.

Когато произведението пристигне, то трябва да свикне с новата си среда – особено ако е пътувало в чужбина. Така че произведенията на изкуството трябва да останат за известно време в сандъка си, за да се аклиматизират.

 

Планирането на нещо такова може да отнеме цяла година.

 

Била ли е някога "Мона Лиза" в чужбина?

Да, но само няколко пъти в новата история. Рисунката е напускала Франция през 1974 г., когато е била дадена за кратко на Русия и Япония.

 

Около 11 години по-рано тя е заета на Националната галерия на Вашингтон и Нюйоркския музей на изкуствата "Метрополитън", известен още като "Мет", за две изложби.

 

Според "Мет", тогавашният френски министър на културата Андре Малро е бил попитан от първата дама Джаки Кенеди по време на официално пътуване до Вашингтон през 1962 г. дали САЩ могат да покажат "Мона Лиза".

 

Той бил отворен за идеята, но мнозина във Франция протестирали, твърдейки, че пътуването през Атлантическия океан може да навреди на произведението на изкуството.

За щастие, когато направи следващото си пътуване, тя оцеля – и видя десетки хиляди хора, които чакаха часове наред при минусови температури, само за да видят.

 

През 1911 г. картината е открадната от Лувъра от Винченцо Перуджия, италиански галерист, който смятал, че тя трябва да бъде върната в Италия. В крайна сметка отново се появила във Флоренция две години по-късно.

 

Някои спекулират, че затова Лувъра отхвърлил молбата от град Флоренция за гостуване на картината през 2013 година.

 

 

Източник: ВВС

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции