<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=54619" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Премиерът на Нидерландия се извини на жертвите на Холокоста

27 Януари 2020
0 375

Премиерът на Нидерландия Марк Руте се извини за неспособността на официалните лица в окупираната от нацистите страна през Втората световна война да направят повече за предотвратяване на депортирането и убийствата на малко над 100 000 евреи, пише Свободна Европа.

 

Той направи историческото си извинение по време на годишното възпоменание на Холокоста в Амстердам, в навечерието на 75-годишнината от освобождението на нацисткия лагер на смъртта „Аушвиц“ до полския град Освиенцим.

 

ОБВИНИХА RAMMSTEIN, ЧЕ СЕ ГАВРЯТ С ХОЛОКОСТА (ВИДЕО)

 

Отдавайки дан на участниците в съпротивителното движение и на гражданите, укривали евреи от окупаторите, както и на работниците, стачкували в подкрепа на евреите, Руте каза, че това колективно усилие не е достатъчно.

 

„Твърде малка защита. Твърде малко помощ. Твърде малко признание“, каза премиерът. „Сега, когато последните оцелели все още са сред нас, се извинявам от името на правителството за действията на властите по това време“, добави той.

 

 

 

 

От 140 000 евреи, които са живели в Нидерландия в началото на Втората световна война, са оцелели само 38 000.

 

В понеделник в полския град Освиенцим, в околностите на който се намира концлагерът „Аушвиц-Биркенау“, ще бъдат проведени възпоменателни чествания, 75-години след освобождаването му. 

 

 

Източник: Свободна Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции