Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Призовкарите в София вече ще се следят с GPS
Призовкарите в София вече ще се следят с GPS
gospodari.com
09-16-19
добавено
1135
прегледа

Призовкарите от Софийския районен съд (СРС) вече ще разнасят призовки, съобщения и книжа, оборудвани с GPS. Решението за това е взето от председателя на съда Александър Ангелов през юли, съобщава Сега.

 

От СРС посочват, че мярката е въведена след анализ на сигналите и жалбите от граждани и адвокати, като целта е да се повиши ефективността при връчването на съдебните книжа, както и да се осъществява реален контрол върху тази дейност.

 

"Връчването на съобщения и призовки в София е сериозен проблем, който съществува от много години поради различни причини - големият брой живеещи в града, обстоятелството, че много от хората нямат адресна регистрация, недостатъчният брой призовкари и огромният брой книжа за връчване", посочват още от съда. Оттам допълват, че непрекъснато постъпват стотици сигнали от граждани и адвокати, които твърдят, че техните права са били нарушени при връчването на съдебни книжа. "В общия случай се оспорват констатациите в разписките към съобщенията и призовките дали адресът е бил посетен на посочените в тях дати", уточняват от СРС.

 

От съда посочват още, че до момента е липсвала практическа възможност за проверка на верността на отразените от призовкаря обстоятелства. Според ръководството на най-големия районен съд в страната подобна организация се ползва отдавна в други районни съдилища. Благодарение на проследяването с GPS ще може да се провери дали това, което призовкарят е отбелязал, е вярно, т.е. дали наистина е посетил даден адрес на посочените от него дати.

 

От съда изтъкват, че събираната информация няма да бъде използвана за друго. "За максимална защита правата на съответните служители е въведена т.нар. псевдонимизация, с което се гарантира, че дори в случай на нерегламентиран достъп (срещу какъвто са взети съответните технически мерки) до събраните лични данни, лицето, осъществило същия, не би могло да разбере за кого от служителите се отнасят тези данни", посочват от Софийския районен съд.

 

За да се реализира новата мярка, са закупени СИМ карти за мобилен интернет, заедно с които на съда са предоставени устройства за позициониране. Услугата, включително с ползването и поддържането на специален софтуер, възлиза на стойност 620 лв. без ДДС на месец за всички предоставени устройства, без първоначално да е заплащана друга сума.

 

Източник: Сега