Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Призрачният "Димум" до Белене е двойник на Припят след взрива в "Чернобил" (видео и снимки)
Призрачният "Димум" до Белене е двойник на Припят след взрива в "Чернобил" (видео и снимки)
Вземи EMBED
Loading the video...
06-11-19
добавено
47727
прегледа

Малко известен факт е, че в България има място, което силно наподобява призрачното градче Припят след евакуацията при аварията в Чернобилската АЕЦ, припомнят от Dir.bg.

 

УНИКАЛНИ АРХИВНИ КАДРИ ОТ ЧЕРНОБИЛ: УРЕДИТЕ ОТЧИТАТ ВИСОКА РАДИАЦИЯ, А ДЕЦАТА ИГРАЯТ НА ДВОРА (ВИДЕО)

 

"Българският Припят" също е строен за работниците на атомна централа. Но, слава богу, изглежда по този начин не заради взрив в ядрен реактор, а защото АЕЦ "Белене" така и не стартира. Работническото градче "Димум" стои запустяло от близо 30 години, но за разлика от Припят, призрачността му не се дължи на радиацията.

 

 

 

 

Как започва всичко?

 

През 1986 година стартира строеж на жилищен комплекс "Димум" в Белене. Той е наречен на древна римската крепост, извисявала се някога над бреговете на Дунав в района. Целта му е да приюти всички работници в бъдещата "Втора атомна" в Белене. Капацитетът на квартала надхвърля 4000 души - повече от жителите на градове като Батак и Ивайловград.

 

 

 

 

Разположението на "Димум" не е случайно. Блоковете са издигнати в източния край на Белене, а от тях се открива директна гледка към крановете на неслучилата се атомна централа. 

 

3 години след първата копка са построени около 10 панелни блока с различна големина. Част от тях дори са обзаведени. Стаите им са облепени с тапети, монтирани са врати, баните са с плочки, а кухните - с балатум.

 

Строителството на АЕЦ "Белене" е замразено в началото на 1990 година, а заедно с него е "замразен" и почти завършеният "Димум". Липсата на инвестиции, а не радиацията, води до превръщането на квартала в малък "близнак" на Припят.

 

 

 

Днес, 30 години след изоставянето му, "Димум" е превзет от гъста растителност. Контурите на улиците са напълно изчезнали, като за съществуването им напомня линия от електрически стълбове. Междувременно бетонните блокове бавно, но сигурно стават жертва на влагата и климатичните условия.

 

 

 

 

Жителите на Белене, включително децата, подминават изоставения квартал и в него не могат да се срещнат хора. Един от страховете на местните е свързан с възможността в блоковете да се настанят бежанци. Това изглежда нереалистично, предвид лошото състояние на сградите и необходимостта от скъп ремонт. Нереалистично изглежда и в квартала да се заселят работниците на АЕЦ "Белене", ако проектът все пак бъде завършен. Съдбата на "Димум" изглежда е да потъне в забрава.

 

 

 

 

Източник: Dir.bg

Снимки: Стоян Гогов