Следва: Критики и обв...

Приоритетите пред Европа според Урсула фон дер Лайден: здраве, чист въздух, европейски закон “Магнитски”

16 Септември 2020
0 339

Намаляване на въглеродните емисии на Европейския съюз с 55% до 2030 г., приемане на европейски аналог на закона „Магнитски“ и създаване на европейски здравен съюз. Това бяха част от приоритетите на Европейската комисия (ЕК), представени от председателката ѝ Урсула фон дер Лайен по време на първата ѝ годишна реч за състоянието на съюза пред депутатите в Европейския парламент.

Председателката на ЕК потвърди ангажимента на институцията към обвързването на еврофондовете от следващия многогодишен бюджет на Европейския съюз (ЕС) с върховенството на закона и към въвеждането на европейска минимална работна заплата, предаде Свободна Европа.

Снимка: Reuters

Амбициозни климатични цели

ЕС трябва да намали с 55% въглеродните си емисии до 2030 г., каза Фон дер Лайен. Сега целта е през следващото десетилетие емисиите да бъдат ограничени с 40%. „Осъзнавам, че увеличаване от 40 на 55% е много за някои и малко за други“, каза председателката на Еврокомисията и допълни, че новата цел, ако бъде одобрена от държавите членки, ще върне ЕС на пътя към целта за нулеви емисии до 2050 г.

Според Фон дер Лайен анализите на колегите ѝ потвърждават, че намаляване на емисиите с 55% до 2030 г. е възможно. Изпълнението на тази цел ще изисква големи инвестиции в енергетиката, индустрията и транспорта. За тази цел са предвидени 37% от средствата от пакета за възстановяване на ЕС след пандемията от COVID-19.

Снимка: Reutrs

Повече инвестиции в здравеопазването

Председателката на Еврокомисията призова и за повече разходи за здравеопазване и научноизследователска дейност и обяви, че презн следващата година ще бъде свикана и световна здравна среща в Италия.

Фон дер Лайен се обяви за създаване на европейски здравен съюз и каза, че ще предложи увиличаване на правомощията на Европейската агенция по лекарствата и на Европейския център за превенция и контрол на болестите. Тя ще предложи и създаване на Европейска агенция за съвременни биомедицински изследвания и разработки.

„Трябва да гарантираме, че новата програма „ЕС за здравеопазване“ ще устои на изпитанията на времето.“

Парите на ЕС да бъдат защитени от измами и корупция

Урсула фон дер Лайен потвърди ангажимента на Комисията парите от следващия многогодишен бюджет на ЕС да бъдат обвързани с върховенството на закона.

„Комисията придава голямо значение на върховенството на закона. Затова ще гарантираме защитата на парите от бюджета и от NextGenerationEU (програмата за възстановяване от кризата, предизвикана от пандемията от COVID-19) от всякакви измами, корупция и конфликт на интереси.”

„Наш дълг е да пазим правовата държава“, допълни председателката на ЕК. Предстои след седмица ба бъдат публикувани първите доклади по новия механизъм за върховенството на закона, който ще се отнася за всички държави от ЕС и ще следи състоянието на правосъдните им системи, на борбата с корупцията и медийната свобода.

„Нарушения на върховенството на закона няма да бъдат толерирани“, декларира Фон дер Лайен.

Призив за по-активна външна политика

В своята реч тя заяви още, че Русия систематично се опитва да елиминира опозиционните активисти и политици както в страната, така и извън нея. Като пример посочи Беларус, където Москва подкрепя президента Александър Лукашенко. Той спечели с голямо мнозинство изборите в страната, но резултатите не бяха приети от опозицията и редица международни организации. Последваха масови протести и много случаи на полицейско насилие над протестиращите.

Фон дер Лайен коментира също, че е погрешно да се смята, че газопроводът „Северен поток 2“ между Германия и Русия ще помогне за подобряването на връзките между ЕС и Русия. Неговото завършване е под въпрос след отравянето на руския опозиционер Алексей Навални.

Тя потвърди ангажимента на ЕК за приемане на европейски вариант на американския закон „Магнитски“, който предвижда санкции за нарушители на човешките права и участници в мащабни корупционни схеми по света.

Фон дер Лайен призова държавите от ЕС да водят по-активна външна политика. Според нея това може да стане като страните разрешат позиции по външнополитически теми да се приемат вместо с единодушие, както е сега, с квалифицирано мнозинство. Постигането на единодушие между всички 27 държави членки на ЕС често е трудно и това блокира приемането на позиции и предприемането на действия в областта на външната политика.

„Когато страните членки кажат, че Европа е твърде бавна, винаги им казвам да бъдат смели и най-накрая да се обединят около принципа за гласуване с квалифицирано мнозинство“, каза Фон дер Лайен.

Снимка: Reuters

Критики към Полша заради правата на ЛГБТ

Председателката на Еврокомисията не пропусна да критикува управляващите в Полша за политиките им спрямо ЛГБТ общността. В началото на 2020 г. в много градове в страната бяха въведени „зони, свободни от ЛГБТ“, а управляващата партия „Право и справедливост“ от години води открита кампания срещу хората с различна сексуална ориентация.

Фон дер Лайен съобщи, че Комисията ще представи стратегия за защита на правата на хората от тази група и ще настоява за взаимно признаване на семейните отношения в държавите от ЕС. Сега някои страни признават браковете и съжителствата между хора от един и същи пол и разрешават те да бъдат родители, но други не. Това води до ситуации, в които две жени могат да бъдат признати като родители на едно дете в Белгия, но ако отидат в Полша, нама да имат същите права. „Ако си родител в една държава, си родител във всяка“, заяви по този повод Фон дер Лайен.

Сред другите теми, засегнати в речта ѝ бяха Брекзит и необходимостта от въвеждане на общ подход при определяне на минималната работна заплата в страните от ЕС.

Радио Свободна Европа/Радио Свобода © 2019 RFE/RL, Inc. Всички права запазени.

Снимка на корицата: European parliament

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции