<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=38734" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Български са...

Присмиваме се на Иванка Тръмп, защото би било страшно да я вземем насериозно (видео)

02 Юли 2019
0 19615

На всички ни се е случвало – водим някакъв разговор, който не разбираме напълно, но се надяваме, че събеседникът ни взима насериозно. Повечето хора се надяват никога да не им се наложи да преминат през това. Но, точно като баща си, принцесата Иванка Тръмп, не се засрамва лесно, тъй че когато лидерите на държави на срещата на Г-20 я пренебрегваха, тя не се впечатли особено. Размахваше ръкавите на роклята си насам-натам, правеше поклони. И тя, а не първата дама Мелания Тръмп, отиде с президента в Северна Корея.

 

Иванка, дъщерята, замества съпругата Мелания, пътува по света и говори как на жените трябва да се даде повече власт. В същото време баща й се опитва да им отнема права. Това не е нищо ново. Агресивните мъже винаги са изпозлвали жените, за да смекчават собствения им образ. Иванка просто е лицето на режима на Тръмп. Реклама, продуктово позциониране. Никой не знае как точно да се държи с нея. Световните лидери изглеждат нелепо, когато тя се снима с тях, застанала по средата, но са съучастници, защото й позволяват да го прави.

 

Всъщност много от тях добре разбират какво се случва. Владимир Путин и саудитците най-вече.

 

Когато миналата седмица Путин ни каза, че либералната демокрация е отживелица, всички се хврълихме да отричаме. И поне се надявахме, че сме прави. В отговор председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза, че отживели са авторитарните режими, култът към личността и властта на олигарсите. Иска ми се да е така, но напоследък все по-често виждаме издигането на хора, които никога не са печелили избори.

 

Във Великобритания Найджъл Фарадж никога не е бил избиран дори за депутат, но въпреки това има огромна подкрепа. Освен това страната е на път да получи министър-председател, който се е доказал като безнадежден в международната дипломация.

 

Ерата на технократите свърши. Иванка Тръмп отговаря за един куп отдели в Белия дом. На съпруга й Джаред Къшнър бе поставена задача да постигне мир в Близкия изток, нищо, че няма и ден стаж като дипломат. А Иванка е навсякъде с баща си.

 

Когато династиите дойдат на власт, важни стават роднините, парите, връзките. Уменията – не. Когато никой не отговаря за действията си, демокрациите се превръщат в диктатури. Никой не е гласувал за Иванка, но тя е във вихъра си. Представете си дъщерите на Барак Обама да се бяха държали по този начин, ако бяха достатъчно големи, когато баща им беше президент. Всички щяха да се развикат, че се нарушава Конституцията. Вместо това Тръмп, който се държи като бандит, е посрещан с любезност. Дори кралското семейство му се покланя.

 

Това не е никаква представителна демокрация, в която всички участват. Единственият начин да си част от нея е да споделяш в социалните мрежи мемета за цирка, който се случва пред очите ти. На циркаджиите не им пука, че им се смеем, нито пък ги интересува, че виждаме всичко, което правят. Иванка продава това шоу и успява да го направи всеки път. Присмиваме се, защото да я вземем насериозно, би било страшно.

 

Източник: Гардиън

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции