<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=83718" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: "Неонацистка ...

Пристигането на ваксината на AstraZeneca не ускори темпа на имунизация у нас

12 Февруари 2021
0 496

Пристигналите в събота, 6 февруари, у нас 28 800 дози от ваксината на AstraZeneca не доведоха до ускоряване в темпа на имунизация през изминалата седмица, каквито очаквания имаше, пише Мартина Бозукова за Mediapool. През седмицата са поставени едва около 1000 дози от нея и то само в София, сочат публикуваните данни в Единния информационен портал.

Първи, още в неделя, бяха ваксинирани член на ЦИК и няколко служители на държавната фирма за ваксини “БулБио”. Ваксинацията с препарата на AstraZeneca тръгна мудно през новата седмица с по между 10 и 30 поставени дози дневно в първите дни от седмицата. В сряда бяха ваксинирани 217 души от МВР, а в четвъртък обхватът на ваксината бе разширен до 681 поставени дози – отново преобладаващата част в София и по-малка в София-област. Така въпреки лесната логистика на тази ваксина, която е нейно основно достойнство заедно с ниската цена, се оказва че не е създадена организация за скоростното ѝ прилагане. Същевременно с ваксината на PfizerBioNTech в последните дни се ваксинират между 3000 и 4000 души дневно въпреки по-сложното администриране.

Проф. Александрова: Няма проблем с безопасността на “AstraZeneca” при по-възрастните, а с ефективността ѝ (видео)

На въпрос защо от ваксината на AstraZeneca се поставят символични количества, от Министерството на здравеопазването казаха за Mediapool, че ваксините са доставени в няколко региона в страната и имунизацията е започнала да се прилага навсякъде, а по-широката употреба на иРНК-ваксините се дължи на това, че от тях вече се поставя и втора доза.

“Всички доставени в събота 6.02 ваксини вече са на разположение на регионалните здравни инспекции, които попадат в районите Бургас, Пловдив, Столично РЗИ и Велико Търново. Имунизацията с Оксфордската ваксина е започнала навсякъде. Част от втората доставка на AstraZeneca в обем от 31 200 дози, която страната ни ще получи днес, 12 февруари, е предназначена за останалите два района от Националния ваксинационен планВраца и Варна, което означава, че поставянето на ваксината на AstraZeneca предстои да започне в цялата страна”, коментираха от МЗ.

“В допълнение в момента се поставя и втората доза от иРНК ваксините, което обяснява широкото използване на тези ваксини”, казаха от ведомството.

Така и не става ясно обаче защо след като ваксините са разпределени из страната, се прилагат само в София и то с тези бавни темпове.

Доскоро здравният министър Костадин Ангелов оправдаваше бавния темп на ваксинацията у нас с липсата на достатъчно налични ваксини, което се промени след одобрението и започналите доставки от ваксината на AstraZeneca, от която България е поръчала най-много дози – 4.5 млн. до края на 2021 година. Здравните власти избраха да се придържат към официалната препоръка в разрешението за употреба на ваксината от европейския регулатор ЕМА и препоръката на СЗО тя да се прилага без ограничения на хора над 18 години. Някои държави в Европа въведоха ограничение с нея да не бъдат ваксинирани хора над 55 заради недостатъчни данни за ефикасността ѝ в тази възрастова група. Страната ни дори реши тази седмица цялата доставка от ваксината на AstraZeneca да се приложи като първа доза, за да се обхванат повече хора.

Дори при тези обстоятелства и когато вече имаме десетки хиляди дози от нея, това не води до видимо ускоряване на ваксинацията у нас.

Всичко за ваксината на AstraZeneca: Действие, странични явления, ефективност

Средно на денонощие у нас се поставят по 2500 дози от трите одобрени ваксини. Досега са поставени общо 71123 дози, като 19 688 души са с поставени 2 дози и 51 435 – с една.

От началото на тази седмица у нас паралелно се изпълняват втората и третата фаза от Националния ваксинационен план. Във втората фаза са педагогическият и непедагогическият персонал в училищата и детските градини и домуващите и персонала в домовете за възрастни хора. В третата фаза за служители в ключови за функционирането на държавата сектори като полицията, армията, магистратите, служители във ВиК сектора и енергетиката, изборната администрация. По-рано тази седмица се оказа, че и журналистите попадат в нея. Наличието на толкова много привилегировани ведомства и групи силно усложнява организацията по поставянето на ваксините, тъй като целият процес по координацията лежи на плещите на и без друго изнемогващите вече година Регионални здравни инспекции.

Същевременно най-уязвимите групи – възрастните хора и пациентите с хронични заболявания чакат на опашката в четвъртата фаза на плана, която се очаква да започне през март или април. Дотогава те ще трябва да преминат незащитени и през задаващата се трета вълна на Covid-19, при положение, че именно те са в най-висок риск от смърт и усложнения.

По този повод лекари коментираха пред Mediapool, че колкото по-бързо се отвори четвъртата фаза и започне масовата ваксинация при личните лекари, толкова по-бързо ще се отпуши процеса. Здравният министър също твърди, че с включването на личните лекари процесът ще се ускори, като наскоро той изрази оптимистичната прогноза, че на ден у нас могат да се правят между 50 и 100 хил. имунизации. Засега обаче правим между 20 и 40 пъти пъти по-малко и то не поради липсата на ваксини.

Източник: Mediapool

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции