<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=81596" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Полицаи, нахл...

Пристигна първата пратка с ваксини на Moderna за България (видео и снимки)

13 Януари 2021
0 350

У нас пристигнаха първите дози от втората одобрена ваксина срещу Covid-19 – тази на Moderna.

Първата пратка е от 2400 дози. Те пристигнаха в склада на държавното предприятие „Бул био“, където ще се съхраняват.

Колко ваксини срещу Covid-19 е поръчала България и защо няма скоро да има за всички

Още около 4000 дози от препарата на Moderna ще пристигнат у нас около 25 януари. Преди това – на 18 януари, очакваме пратка от 35 000 дози от ваксината на Pfizer и Biontech.

До края на януари се очаква регулаторът на ЕС да одобри и препарата на AstraZeneca.

Ваксинацията у нас продължава, а имунизираните вече са близо 16 000.

“Създали сме логистиката за започване на ваксинацията и с ваксината на Moderna от утре в България”, каза пред журналисти министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

“Току-що получихме първата доставка на втората ваксина в България. Тя вмомента се позиционира вхладилник, който държи температурен режим от минус 20 градуса”, обясни министърът.

По думите му, дозите от ваксината са изключително малко и ще бъде разпределена за РЗИ – София.

“Ще бъде много трудно да създадем логистика за ваксиниране с втора доза на много места“, заяви той.

Ангелов каза, на 25 януари 4000 дози ще дойдат нови количества и ще бъдат разпределени във регионите на страната.

“Хубавата новина е, че ЕК сключи договор за допълнителни количества ваксини от първата доставена в България ваксина – на Pfizer. Българската държава участва в това споразумение с индикативни количества към днешна дата – близо 2 млн. 900 хил. ваксини. Имаме абсолютното спокойствие, че ще имаме достатъчно количества ваксини за всички български граждани. В процес на регистрация е и ваксината на AstraZeneca. Индикативните количества от тази ваксина са близо 4 млн. и половина. Осишгурили сме ваксини за всеки един български гражданин”, допълни още здравният министър.

По думите му, ако се говори за избори на 28 март, ситуацията ще е една, а за 23 май ситуацията ще е друга.

“Няма в света агенция или учен, който да може да предвиди каква е ситуацията. Ако знаем конкретната дата, ние категорично ще представим може би месец, месец и половина преди датата, която е обявена официално, този медицински протокол. Дотогава разработваме основните характеристики. Те, разбира се, са част от основните противоепидемични мерки”, заяви проф. Костадин Ангелов.

И добави: “Имаме готовност да ваксинираме и желаещите в секционните избирателни комисии. Основната ни цел е ваксинирането на участниците в така наречените мобилни секции. Те ще имат основна задача да осъществяват гласуването на карантирираните лица и лицата в изолация”, допълни още министърът на здравеопазването.

Според него в България има хора, които са положителни и не са часто от статистиката.

“Именно за това на срещата, която имахме с директорите на 6-те региона на РЗИ-ата от 25 януари сме решили да започнем масово тестване на българските учители, за да видим каква е така наречената скрита заболяемост сред учителите, за да можем да им осигурим по-голяма сигурност на тях и за да преценим каква е готовността на системата да стартираме частично присътсвено обучение на българските ученици. Продължаваме да сме длъжници на българските ученици, на българските деца и на техните родители”, допълни още министърът.

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции