<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=86352" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Д-р Масларска...

При какви стойности на заболеваемостта здравният министър обяви разхлабване (графики)

30 Март 2021
0 3830

Здравният министър Костадин Ангелов обяви, че от 1 април започва разхлабване на ограниченията, които бяха в сила десет дни. Аргументът му е, че днес имало спад на хоспитализираните пациенти, което здравните власти са разтълкували като положителна тенденция, пише Клуб Z.

Здравният министър обяви кои мерки ще отпаднат от 1 април (видео)

Според главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев заболеваемостта е стигнала до плато. Същевременно в понеделник директорите на големите болници отчетоха, че се налага да превръщат нови и нови клиники в Covid отделения. Починалите днес са 203-ма, което здравният министър обясни с натрупвания от предишни дни.

Здравните власти често повтарят, че 14-дневният период е най-добър за отчитането на тенденциите в развитието на епидемията. Днес направиха изключение и обявиха за тенденция моментната ситуация. Ето как изглеждат тенденциите, очертани на 14-дневна база, в систематизирането на данните от Националния център по заразни и паразитни болести.

Картата на страната за заболеваемостта на 14-дневна база е червена, като в някои области броят на заразените на 100 хил. надхвърля с 10 пъти границата от 120 на 100 хил. души.

На първа позиция с най-висока заболеваемост е София-град – 1028 души на 100 хил. Следват Силистра – 1002, Бургас – 986, Перник – 857, Враца – 848, София-област – 844, Варна – 837.

Само 7 области са под или на границата на заболеваемост от 500 на 100 хил. души.

А сравнението с разпространението на епидемията по месеци показва, че днешната заболеваемост е преминала най-високите нива от ноември-декември от втората вълна.


Дали е време за каквото и да било разхлабване на мерки, оставяме на вас да прецените.

Източник: Клуб Z

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции