При карантина заради коронавирус болничен няма да се дава

February 25, 2020
44 49
Коментари: 0

Доброволната карантина на хората, които се връщат от рискови райони, на практика ще бъде за тяхна сметка – за нея няма да се дава болничен, а ще трябва да се ползва платен или неплатен отпуск. Това обяви здравният министър Кирил Ананиев, след като два дни лекари и различни представители на кризисния щаб обясняват, че за този период ще се дава болничен от личния лекар, съобщава Сега.

 

Стотици хора, сред които и българи, са заключени в хотел в Тенерифе заради италианец с коронавирус (видео)

 

Това важи за хората, които нямат симптоми, но се връщат от рискови дестинации, обясни Ананиев. Според него тъй като те нямат проява на болестта, няма нормативно основание да се издаде болничен. Затова те ще трябва да уведомят работодателя си и да излязат в платен или неплатен отпуск за 14-дневен срок.

 

На въпрос дали това не ощетява работниците, които имат определен брой дни отпуск годишно, Ананиев отвърна, че е най-важно здравето на хората.

 

Групи хора са под карантина заради коронавируса в Сливен, Пловдив и Хасково

 

“А вие представяте ли си каква заплаха може да бъде, ако не остане вкъщи? Първата работа на гражданина, който влиза, е да се обади на своя работодател, че е бил в рисков район и че трябва да бъде 14 дена вкъщи”, заяви здравният министър. Той добави, че в никоя държава не е регламентиран законово редът при такъв случай с вирус, който се разпространява за отрицателно време.

 

Министърът очевидно не желае да реши по друг начин казуса, за да не бъдат ощетени работниците. Според чл. 61 от закона за здравето на задължителна изолация в лечебно заведение подлежат лица, болни и заразоносители от холера, чума, вариола, жълта треска, вирусни хеморагични трески, дифтерия, коремен тиф, полиомиелит, бруцелоза, антракс, малария, тежък остър респираторен синдром и туберкулоза с бацилоотделяне. Когато съществува заплаха за здравето на гражданите, министърът на здравеопазването може да разпореди задължителна изолация на заразоносители и болни от болести извън посочените, посочва адвокатът и специалист по медицинско право Мария Шаркова. Тя припомня, че при възникване на нови заразни болести с потенциален риск от епидемично разпространение, министърът на здравеопазването може да разпореди: 1. задължителна регистрация, съобщаване и отчет на заболявания извън посочените в този списък. 2. конкретни мерки, ред и начин на надзор в съответствие с епидемичната ситуация.

 

Китайка слезе по фасадата на 8-етажен блок в Ухан, след като синът ѝ я заключи заради коронавируса (видео)

 

Доброволната карантина бе препоръчана от премиера Бойко Борисов след заседанието на Съвета по сигурността към Министерския съвет вчера.

 

“Нищо не може да ни опази по-добре от дисциплината. Хората, които се връщат от рискови места, да запазят 14-дневен карантинен период”, призова той вчера. На практика обаче с днешното изявление на Ананиев този призив се обезсмисля, тъй като хората масово ще предпочетат да не губят половината си годишен отпуск заради доброволната карантина.

 

Източник: Сега

Коментари

Реакции

LIVE | Вторник | 18:00 ч.: Бойко Борисов и ген. Мутафчийски ще отговарят на вашите въпроси във FB страницата ни!