Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
При новото строителство в София масово няма озеленяване
При новото строителство в София масово няма озеленяване
gospodari.com
08-19-19
добавено
1666
прегледа

Камарата на архитектите в България призова Столичната община да засили контрола по спазване на законовите изисквания за озеленяване на завършените нови строителни обекти. Дирекция „Строителен контрол“ към общината да започне да извършва проверки „в реалния свят“, а не само „на папките“, призовават архитектите. Те смятат, че дирекцията, чийто доскорошен шеф Влади Калинов подаде оставка заради скандала с решението му да отмени заповедта за премахване на незаконните съоръжения от терасата на бившия шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев, трябва да се преструктурира. „Дирекцията трябва да се преструктурира така, че да прави ежегодни проверки на въведените в експлоатация обекти. Със съвременните средства това може да се прави лесно и от въздуха“, призовават от браншовата организация.

 

Камарата илюстрира апела си с поредица от снимки на завършени сгради в София, около които по закон зелените площи трябва да са поне 35 на сто от парцела, а на практика са изцяло залети с бетон. „Грозната истина за озеленяването в София - 100% асфалт върху целия парцел, въпреки че се изисква минимум 35 на сто от площта на всеки имот да бъде озеленена и минимум половината от това озеленяване да е с дървета“, написаха от камарата. „Крайно време е да се прекрати с архаичното "одобряване на проекти" и да се премине към истински контрол на сградите, улиците и съоръженията. Иначе ще продължаваме да живеем в мръсни градове, направени по красиви чертежи“, призова още браншовата организация.

 

Архитектите смятат и че е крайно време дирекция "Зелена система" към Столичната община да започне да приема озеленените покриви на сгради за „добро решение“ и да насърчи поставянето на растителност по тях. „Което ще е в полза на града и жителите му и ще насърчава тяхното използване, вместо да го спъва, както е сега“, смятат от гилдията.

 

Източник: Сега