<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=91261" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Лекар предло...

Проверяват “Пирогов” по сигнал за фалшиви хоспитализации (видео)

10 Юни 2021
0 483

УМБАЛСМ “Пирогов” е втората голяма болница след “Лозенец”, в която Здравната каса прави проверка по сигнали за получаване на средства срещу фалшиви документи за хоспитализирани пациенти. Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването Димитър Петров пред NOVA.

“Има предварителни данни в “Пирогов”. В момента тече проверка на НЗОК, но по предварителни данни има такива (нарушения). Касата по своя линия проверява за това в доста болници. Министерството ще реагира съобразно резултатите на касата. Директори, които са съдействали и не са упражнявали контрол, ще бъдат вероятно отстранени”, каза той. 

Проверяват &#8220;Пирогов&#8221; по сигнал за фалшиви хоспитализации (видео)

Проверките започнаха първо от бившата Правителствена болница след журналистическо разследване на Миролюба Бенатова. Директор проф. Любомир Спасов беше отстранен, но процедрурата по смяна на ръководството е блокирана заради неговото обжалване. 

“Фалшивите хоспитализации (в болница “Лозенец”) ги констатира НЗОК първично по документи. В момента има петима души, които са декларирали, че не са влизали в болницата по тази диагноза. Касата е направила представителна извадка на всички болни с тази диагноза, които са много повече. Вероятно след влизането на новия съвет на директорите ще се направи по-обстойна проверка на всички. Процесът е труден, защото се търсят болни вкъщи, те трудно се намират, някои отказват да съдействат просто”, каза още Петров.

“20-годишен продаде бъбрека си, за да вдигне сватба, но почина”. Украинска медия с материал за скандала с трансплантации у нас 

В “Лозенец” тече и проверка на незаконни трансплантации на органи от чужденци, които са се представяли за роднини на реципиентите с фалшиви документи. 

“Есента в МЗ вече е имало данни поне за няколко души, че има дълбоки съмнения, че тези хора не са роднини. Не само че не е направено нищо, министърът не е пратил дори вътрешен одит в болницата. Вместо това е направил нов конкурс и е преназначил проф. Спасов начело на “Лозенец”, каза зам.-министърът. 

Той посочи, че МЗ и МВнР правят проверка по изтекла информация в украинска медия, че един от донорите на бъбрек в бившата Правителствена болница е починал след прибирането си в Украйна. 

По думите му – смените на директори на големи болници не е чистка, а мярка срещу неправилно управление на лечебните заведения. 

“Без да излязат данни, не искам да цитирам и да нарочвам определени болници. Но в изключително лошо финансово състояние е Болницата по хематология. Има проблеми в няколко областни болници, които също са в тежко финансово състояние и се подозира лошо управление”, каза още той. 

Източник и видео: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции