Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Проговори италианският алпинист, който последен е видял Боян Петров
Проговори италианският алпинист, който последен е видял Боян Петров
12-06-18
добавено
13791
прегледа

Боян Петров беше изключително силен алпинист, но времето тази година на Шиша Пангма беше ужасно. Това разказва италианският алпинист Себастиано Валентини, който е един от последните видели българския алпинист жив, цитиран от БНТ.

 

 

 

По думите му, последните дни, които е прекарал заедно с Петров, са били в обичайния ритъм и никой не е мислел, че българинът няма да се върне.

 

 

"Говорихме за маршрути, за изкачване, за организиране на лагери. Всичко беше перфектно, освен времето", разказва Себастиано Валентини.

 

 

Боян има различна техника и искаше да катери сам. Поддържахме връзка с него по радиото. Струва ми се, че той не беше готов за този момент. Говорихме вечерта преди да изчезне и Боян ми каза, че се чувства добре и иска да катери върха самостоятелно. Когато той тръгна, времето се промени. Наблюдавахме го с бинокъл от базовия лагер, за последно го видяхме около 10-10.15 часа. Беше на височина около 7 500 метра. Около 10.30 излезе буря с много вятър и сняг и повече никога не го видяхме. Ние мислехме да катерим на другия ден. Боян беше единственият, който тръгна в този ден, каза още алпинистът.

 

 

По думите на италианеца, на следващия ден - 4 май, все още е имало надежда, че Боян Петров е оцелял, защото е бил много силен.

 

 

"Знаехме, че той е отличен катерач. Първоначално решихме, че е оставил радиото си в палатката, или че то просто не работи", каза още Себастиано Валентини.

 

 

45-годишният Боян Петров изчезна безследно на 3 май при атака на връх Шиша Пангма. Безпрецедентната спасителна операция, в която се включиха алпинисти и хеликоптери от Китай и Непал, завърши без успех. 

 

Източник: dir.bg