<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=83630" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Нидерландия ...

Продават личната тоалетна седалка на Хитлер от планинската му къща за $19 хил. (снимки)

11 Февруари 2021
0 4557

Личната тоалетна дъска на Адолф Хитлер от убежището му в баварските Алпи се продава на търг за близо 19 000 долара, пише DailyMail.

Причудливата реликва от края на Втората световна война се предлага на аукцион в САЩ и вече предизвика лудост при наддаването между колекционери.

Продават личната тоалетна седалка на Хитлер от планинската му къща за $19 хил. (снимки)

Бялата дървена седалка с капак е била взета от американски войник при нахлуването на армията на съюзниците в Германия. Регнвалд Борч бил сред първите американци попаднали в скривалището на фюрера Бергхоф, заради добрите му познания по френски и немски език.

Началниците му от Втора армейска дивизия му заявили, че може да вземе “каквото си поиска” от убежището, което било силно пострадало след серията бомбардировки в края на войната.

Запитан от друг негов боен другар, носещ в ръцете си полилей, защо е избрал тоалетната седалка за трофей, сержант Порч отвърнал: “Къде мислиш е слагал задника си Хитлер?”

Той изпратил седалката от близкия Берхтесгаден до семейния си дом в Ню Джърси, където я изложил впоследствие на показ в мазето си.

Политик на име Адолф Хитлер спечели на изборите в Намибия (снимки)

Днес военният трофей се продава от сина на сержанта и е обявен от аукционера Бил Панагопулус като “единствен по рода си”.

Той допълва, че тоалетната дъска е “възможно най-близката вещ до трона, която диктаторът би могъл да ползва някога”.

Продават личната тоалетна седалка на Хитлер от планинската му къща за $19 хил. (снимки)

Бергхоф е домът на Адолф Хитлер, в който, освен в Волфсщанце, диктаторът прекарва най-дълго време. В края на април 1945 г. къщата в Оберзалцберг е повредена от британски въздушни бомби и опожарена от отстъпващите войници на СС. Изгорялата фасада е разрушена от западногерманското правителство през 1952 г

Източник: DailyMail

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции