<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=86621" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Чужденци същ...

Проект предвижда унищожаване на земеделски земи? (РЕПОРТАЖ)

02 Април 2021
0 1143

Проект за изграждане на кариера за добив на пясък и чакъл в Монтанско заплашва земеделски земи в селата Пали лула и Охрид да бъдат унищожени. За това ни сигнализираха от сдружение за дива природа „Балкани“.  Екологът Андрей Ковачев разказа пред репортера ни Виктория Симеонова и оператора Йохан Вирт повече за проблема.

По думите му през 2008 е станало ясно, че се планира изграждане на такава кариера именно край река Ботуня. Две години по-късно, през 2010 година зам.-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева излиза със становище, че при осъществяването на инвестиционното предложение ще се извърши пряко навлизане в подземното водно тяло, което може да окаже въздействие върху количеството и химичното състояние на подземните води, връзката на реката с кариерните езера може да доведе до значително намаляване на водното количество на реката, не е яно и защо се налага отпадъците от добива да се използват за укрепване на дигата на реката. Тя допълва, че за дейността на кариерата вероятно ще доведе до повишаване интензивността на трафика в района въпреки че в доклада по ОВОС е посочено, че това няма да се случи. В крайна сметка изпълнителят има срок от няколко месеца да предостави допълнения по доклада и да изясни тези неясноти.

През 2012 местните жители внасят официално възраженията си, но въпреки това през 2013 година инвестиционното намерение е одобрено от министъра на околната среда и водите по това време Нора Караджова. Дейност по кариерата така и не започва, но през 2019 година е издадено ново разрешение за по-голяма площ, която да се използва за добив на пясък и чакъл. Следват писма и жалби от местните хора до много институции – РИОСВ, МОСВ, общинските администрации, Прокуратурата. В крайна сметка така и не се стига до спиране на проекта и затова в края на март хората организиараха протест с искане най-после да се вземе решение в тяхна полза по този казус.

Ние от „Господарите“ се надяваме след толкова години институциите да обърнат внимание на притесненията на жителите на тези монтански села, а вие сигнализирайте само на gospodari.com и на телефон *3333 за всякакви злоупотреби, измами и корупция.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции