<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=84267" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Дъжд от отлом...

Производителят на Boeing 777 приземява 128 самолета заради инцидента в Денвър

22 Февруари 2021
0 546

Американската самолетна компания Boeing препоръча на авиокомпаниите по света да спрат използването на модела 777 с двигатели Pratt & Whitney PW 4000, заради инцидента в Денвър, съобщава КлубZ.

В неделя самолет на „Юнайтед еърлайнс“, който излетя от Денвър за Хонолулу, трябваше да се върне на летището заради повреда на десния му двигател. Самолетът кацна безопасно, но двигателят се разпадна във въздуха, а останките му прелетяха критично близко до някои жилищни сгради.

Дъжд от отломки от аварирал самолет се изсипаха над Денвър (видео и снимки)

От „Юнайтед Еърлайнс“, както и от още две големи компании в Япония вече са спрели общо 62 машини от съответния модел. Корейският национален превозвач пък обеща да заземи още 6 от самолетите

„Докато разследването продължава, препоръчваме да се преустанови експлоатацията на 69-те летящи 777 модела, както и стоящите на склад други 59 машини, задвижвани от двигатели Pratt & Whitney 4000-112“, се казва в официално комюнике на компанията. 

Очаквано от компанията производител на двигателите вече заявиха, че са изпратили екип на място, който да разбере какъв е проблемът с цел да се помогне на разследването. 

Според американската агенция по въздухоплаване вероятният проблем се крие в т.нар. кухи лопатки зад перките, които са уникални за този модел двигатели и се използват само на този модел „Боинг“. 

Част от пътниците в злополучния полет UA328 споделят, че са усетили “голяма експлозия” в десния двигател и последващо силно разтрисане на самолета. Според пътниците, цитирани от BBC, именно това е бил моментът, в който машината е започнала да губи височина и да се спуска надолу. Действията на пилотите и на летищните власти предотвратяват голяма трагедия. 

Източник: КлубZ, BBC

Видео: Twitter

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции