<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=85875" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Подправени д...

Прокуратурата: БНБ потвърди, че откритите фалшиви долари не са реквизит (видео)

22 Март 2021
0 3448

Милионите долари и евро, намерени в помещение в сградата на университет в София, са фалшиви и не представляват реквизит. Това сочи експертизата на БНБ, назначена от Софийската градска прокуратура, предаде NOVA.

Двама души са привлечени като обвиняеми по досъдебното производство. Пред съда обаче те са заявили, че парите са реквизит за сватби и кръщенета.

Подправени долари или хартийки за купон? Как обявените за фалшификатори излязоха на свобода

Според официалния отговор на БНБ иззетите банкноти са направени в разрез с реда и изискванията за възпроизвеждане на т.нар. „реквизитни пари“. Съгласно действащата нормативна уредба за щатската валута, както и нормативната уредба за евро банкнотите, „реквизитните пари“ трябва да са с размери ясно различими от тези на оригинала, да са отпечатани едностранно, върху изображенията да не се имитират защитни елементи (нишка, воден знак и други) за разлика от иззетите, които са отпечатани двустранно, притежават сериен номер и са с два защитни елемента – нишка и воден знак.

В хода на изследване на банкнотите, БНБ е установила, че същите са с идентичен начин на изработка с банкноти, които са предмет на престъпление по друго досъдебно производство, водено за разпространение на неистински парични знаци в големи количества.

Заключението на експерт от БНБ е, че предоставените за изследване произволно избрани банкноти с номинал от 100 долара са неистински. Серийните им номера са направени на цветен лазерен принтер и съдържат поредица от две букви, седем цифри и една буква. При истинските парични значи цифрите са осем, съобщават още от прокуратурата.

За разкриване на престъпната дейност са съдействали и представители на „Сикрет сървиз“ в България, в чието задължение влиза противодействието срещу фалшифицирането на американската валута, се казва в съобщението на прокуратурата. 

Източник: NOVA

Видео и снимки: МВР

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции