Каролев с две обвинения и 50 хил. лв. гаранция

25 Март 2020
41 1352

Икономистът Владимир Каролев, който бе арестуван във вторник заради нарушаване на карантината, е с две повдигнати обвинения, съобщи бТВ. Той е бил освободен срещу 50 хил. лв. гаранция. Парите трябва да бъдат внесени в двуседмичен срок. Обвиненията са за нарушаване на карантината и публикуване на заблуждаваща информация за мерките против коронавируса в социалните мрежи.

Каролев би следвало да е пример за всички останали при спазването на правилата, обявиха от прокуратурата, пише Mediapool.

Каролев бе задържан в Разлог. По случая има образувано дело, но от съобщението не става ясно дали на Каролев са повдигнати обвинения. За сметка на това детайлно е описано как той се е самокомандировал в хотел в Разлог, за да го “консервира”, въпреки че при завръщането си от Великобритания трябвало да остане под карантина за 14 дни.

Владимир Каролев е арестуван заради нарушаване на карантина

“Софийска районна прокуратура намира за необходимо да обърне внимание, че действията по нарушаване на противоепидемични мерки са осъществени от Вл. К. – публична личност, бивш столичен общински съветник, и като такъв следва да бъде отговорен не само към близките си, но и към обществото, давайки пример за спазване на предписанията и препоръките на здравните власти”, пише в прокурорското съобщение.

Прокуратурата е започнала разследването след “самосезиране” по публикации на Каролев във фейсбук. Кой точно прокурор ги е видял и се е самосезирал не става ясно. След възложена на полицията проверка служители се обадили на Каролев по телефона, но той обяснил, че не може да се прибере в София. Затова се наложило задържането му.

Пламен Димитров и Владо Каролев – сблъсъкът

Възмущението на държавното обвинение не спира:

“Още по-укоримо е обстоятелството, че чрез социалната мрежа Вл.К. целенасочено е предприел действия, за да направи публично достояние начина, по който е напуснал столицата, грубо пренебрегвайки установените правила за предотвратяване разпространението на новия коронавирус Covid-19”, пишат прокурорите.

Каролев е заминал за Разлог в нарушение на карантината с обяснението, че ще помага за консервиране на хотел. Едновременно с това обаче написал в профила си, че се разхожда из планината.

Владо Каролев бесен на екозащитниците

“Установено е, че хотелският комплекс има действащ управител, което изключва хипотезата за неотложност на пътуването, предприето от лицето. Видно от публикации в социалната мрежа, същото е нарушило собственоръчно декларираните обстоятелства, напуснало е хотелският комплекс и демонстративно е проявило незачитане на установените правила и мерки, издадени против разпространението на заразна болест. Деянието е извършено, въпреки че лицето с подписаната от него декларация е било запознато, че носи наказателна отговорност”, твърдят от прокуратурата.

Източници: бТВ, Mediapool

Снимка: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции