<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=94689" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Божков е плащ...

Прокуратурата е разпитала Делян Пеевски заради санкциите по „Магнитски“

22 Юли 2021
0 288

Прокуратурата е снела обяснения от Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов, Делян Пеевски и Илко Желязков след санкциите по Закона „Магнитски”. От обвинението уточняват, че към момента Васил Божков не е дал обяснения, тъй като се укрива в Дубай, която е страна извън ЕС.

Какво представлява законът “Магнитски” и как действа (видео)

От ГДБОП, ГДНП, ДАНС, КПКОНПИ, НАП, Агенцията по вписванията, Народното събрание, Министерския съвет, Министерството на правосъдието, Министерството на икономиката и Държавен фонд „Земеделие“ е изискана цялата налична информация. Главният прокурор Иван Гешев е поискал от НАП да разкрие данъчна и осигурителна информация за лицата.

Прокуратурата е разпитала Делян Пеевски заради санкциите по „Магнитски“

Излезе разширеният списък с фирми под контрола на Пеевски, Божков и другите санкционирани по закона “Магнитски”

Материалите от извършените във Висшата касационна прокуратура (ВКП) проверки на Харалампиев и Томов са изпратени в Специализираната прокуратура и вече са обединени с материалите по водено там досъдебно производство. След анализ Спецпрокуратурата е привлякла към наказателна отговорност Харалампиев и Томов за престъпления по служба, извършени от тях в качеството им на длъжностни лица, заемащи отговорни постове в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Установено е, че данни от предмета на проверката във ВКП съвпадат с наличните данни по дело на Спецпрокуратурата, по което през септември 2020 г. е внесен обвинителен акт спрямо Харалампиев и Томов и още двама души.

Прокуратурата е разпитала Делян Пеевски заради санкциите по „Магнитски“

По отношение на Божков е установено, че в Специализираната прокуратура се водят няколко разследвания, чийто предмет съвпада с образуваната във ВКП проверка. Материалите от проверката за Манолев са изпратени на Софийската градска прокуратура (СГП). Относно Пеевски и Желязков проверките във ВКП продължават, тъй като е получена само част от изисканата информация.

След приключването на всички проверки събраните материали ще бъдат изпратени на компетентните прокуратури, за да преценят те дали има достатъчно данни за извършени престъпления от общ характер.

Източник: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции