<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=42092" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Прокуратурата забрани, а после позволи на лидера на БОЕЦ да замине в чужбина за трансплантация на жена му

05 Ноември 2019
0 619

В рамките на няколко часа във вторник Видинската окръжна прокуратура първо забрани, а после позволи на лидера на гражданското сдружение БОЕЦ Георги Георгиев да напуска страна. Той трябва да е във Франция след шест дни, за да стане бъбречен донор на жена си, съобщи Mediapool

 

 

""

 

 

От около три години съпругата на Георгиев Мариела е с диагноза "терминален стадий на бъбречна недостатъчност". Той разказва, че в България на два пъти ѝ е отказана трансплантация и семейството се е принудило да потърси лечение в чужбина.

 

Планирано било на 11 ноември двамата да заминат, за да постъпи тя в специализирана болница в Гренобъл, която е дала надежди за успешна трансплантация. Днес обаче в свой фейсбук-пост Георги Георгиев сподели опасения, че от прокуратурата няма да му позволят да замине, тъй като са му наложили мярка за неотклонение – забрана за напускане на страната и местоживеене.

 

Пред Mediapool говорителят на видинската прокуратура Владислав Влашев е обяснил обаче, че забраната е отменена, когато наблюдаващият прокурор по делото срещу Георгиев – Ваня Ненкова, е разбрала защо той иска да пътува извън страната.

 

"Няма конспирация", заявил Влашев и допълнил, че "човешките причини" за пътуването са уважени. Прокурорът първо обяснил, че неговата колежкa е издала забраната за пътуване в чужбина на 5 ноември. Няколко часа по-късно обаче казал, че забраната всъщност била наложена на 1 ноември, а причината е постъпил сигнал, че Георгиев се готви да напусне страната. През това време обаче за случая се разшумя и прокурорката е отменила забраната.

 

На този фон съдия Андон Миталов от спецсъда позволи на обвинения в шпионаж в полза на Русия Николай Малинов да пътува до Москва, за да получи орден лично от Владимир Путин.

 

ОБВИНЕНИЯТ В ШПИОНАЖ НИКОЛАЙ МАЛИНОВ ПОЛУЧИ ОРДЕН ОТ ПУТИН

 

Георги Георгиев от своя страна разказва, че за последния месец това е втора издадена му забрана за напускане на страната. Първата е обжалвана от неговия адвокат Николай Хаджигенов. Отговор на обжалването досега е нямало, но вместо това прокуратурата е заличила адвоката му, без да уведоми обвиняемия.

 

Георги Георгиев е един от най-упоритите критици на статуквото в съдебната власт.  В началото на месец юни домът му бе обкръжен от репортери на свързваната с Делян Пеевски телевизия Канал 3, които останаха там в продължение на три дни. Между Георгиев и репортери е имало физическо съприкосновение.

 

ЕКИП НА КАНАЛ 3 НАПАДНА ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ ОТ "БОЕЦ"? (ВИДЕО)

 

През юли прокуратурата повдигна обвинение на лидера на БОЕЦ за причиняване на леки телесни повреди по хулигански подбуди на двама души от екипа на телевизията. Забраната за напускане на страната е издадена по това дело за хулиганство, за което, ако бъде осъден, Георгиев дори няма да лежи в затвора. Отделно срещу Георгиев се води наказателно дело от частен характер заради спречкването с хората от Канал 3.

 

Георгиев споделя, че е подложен на изключителен тормоз заради неговата гражданска активност и само през тази година са му изпратили 60 призовки, за да се явява по най-различни поводи пред властите.

 

 

Източник: Mediapool, Facebook

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции