Прокуратурата започна проверка по случая с фалшивите рисунки (снимки)

24 Юни 2019
26 686

Върховна касационна прокуратура възложи проверка по случая с фалшивите рисунки от галерия "Структура" в София, съобщава "Сега".

 

 

Проверката е по жалба на собственика на творбите Николай Неделчев, който закупил рисунки, за които е бил въведен в заблуждение, че са авторски произведения на Гео Милев, Харалампи Тачев, Мирчо Качулев и Сирак Скитник и същите са били изложени

 

 

""

 

 

 

В началото на 2019 г. законодателят инкриминира действията на фалшификаторите на произведенията на живописта, скулптурата, графиката или археологически предмети или обекти, както и действията на лицата, включително и търговците, които ги предлагат за продажба или пускат в обръщение като автентични.

 

 

ФАЛШИФИКАТИТЕ В СОФИЯ: КАКВО (НЕ) НАУЧИХМЕ

 

 

Предвидена е наказателна отговорност и за лицата, които дават неверни заключения за автентичността на произведенията на изкуството.

 

 

""

 

 

За установяване на самоличността на фалшификатора и за разкриване на извършените престъпления, колекционерът Неделчев ще бъде поканен да предаде на ГДНП произведенията на живописта, за които е сигнализирал.

 

 

РИСУНКИТЕ-ФАЛШИФИКАТИ НАБЪБНАХА ДО 14, СОБСТВЕНИКЪТ ИМ ПЛАТИЛ 3500 ЛЕВА ЗА ТЯХ

 

 

Възложено е и изготвяне на експертна справка от Министерство на културата, която да отговори на въпроса дали представените за изследване произведения на изкуството представляват оригинали или са фалшификати.

 

 

Източник:Сега

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции