Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Прокуратурата иска 4 г. затвор за Огнян Донев
Прокуратурата иска 4 г. затвор за Огнян Донев
gospodari.com
02-07-19
добавено
947
прегледа

Четири години затвор поиска прокуратурата за изпълнителния директор на "Софарма" Огнян Донев и съдружника му Борис Борисов по обвинението за укриване на данъци. Съдия Даниела Борисова обяви, че присъдата ще бъде произнесена в петък.

 

Адвокатите на Донев и Борисов поискаха те да бъдат изцяло оправдани поради липса доказателства, че двамата да извършили данъчни престъпления.

 

Огнян Донев е шеф на "Софарма", но и собственик на критичната към властта медия "Клуб Z". Той е обвинен за укриване на данъци в размер на 62.8 милиона лева. Съпроцесникът му Борис Борисов, който е изпълнителен директор на компанията "ТЕЛСО" АД, е бивш акционер в "Софарма". Той е обвинен за укриване на данъци за 7.5 милиона лева.

 

Прокуратурата твърди, че Донев е продал огромен брой акции на "Софарма" на свързани с него лица извън регулирания пазар на цена от 1 лев за акция, вместо по пазарните цени на акциите на "Софарма", които са били девет пъти по-високи. Така било избегнато плащането на данъците. Сделките са сключени през април и май 2006 г.

 

Според държавното обвинение същинското укриване на данъци е извършено на 2 април 2007 г., когато Донев е подал данъчната си декларация за предходната година. По сметките на прокуратурата той е трябвало да декларира годишен финансов резултат в общ размер от 418.5 милиона лева и да плати 62.8 милиона лева данъци, но не го е направил.

 

Според Огнян Донев при продажба на акции за 1 лев на нерегулиран пазар не се дължат данъци.

 

Разследването започна през 2012 г., когато Огнян Донев и съдружникът му Любомир Павлов придобиха дялове във вестниците "Труд" и "24 часа". Тогава държавното обвинение в синхрон с медиите на депутата от ДПС Делян Пеевски започнаха офанзива срещу тях.

 

Обвинението срещу Борис Борисов пък е, че не платил близо 7.5 млн. лева данъци след две сделки с акции със "Софарма", от които не декларирал увеличение на годишния финансов резултат на "ТЕЛСО" в общ размер от 74 831 051 лв.

 

Делото започна с искане на прокуратурата за отвод на съдия Даниела Борисова с много странен аргумент. Тя била предубедена, защото първо върнала обвинителния акт срещу подсъдимите за доразследвана, а решението ѝ било отменено от втората инстанция. Съдия Борисовa отхвърли искането.

 

Въпреки че делото се гледаше по съкратената процедура, нормалният му ход беше затруднен от множеството тройни, петорни и седморни съдебно-счетоводни експертизи и липсата на вещи лица.

 

Източник: Mediapool