<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=68273" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Задържаните ...

Прокуратурата назначи охрана да пази журналиста Николай Стайков

04 Юли 2020
0 3545

“С постановление на наблюдаващия прокурор по образувана преписка в СГП, считано от 03.07.2020 г., е назначена физическа охрана от органите на МВР на Николай Стайков, бивш журналист във в. „Капитал“, живеещ на адрес в гр. София”, се казва в съобщение публикувано на официалния сайт на Прокуратурата.

В момента Стайков е част от Антикорупционния фонд и продължава да се занимава с разследващата журналистика.

Той се оплака, че е получавал заплахи по телефона, преди Антикорупционният фонд да публикува записи по разследването „Осемте джуджета“. На личния му мобилен телефон през равен интервал от време в продължение на 24 часа, той е получавал обаждания с питане дали това е погребална агенция Стайкови. Къщата, в която се намират децата му пък била замервана с яйца.

Запис от телефонните обаждания до журналиста може да чуете във видето.

Николай Стайков: Извикан съм на разпит във вторник – нямам високи очаквания (видео)

Скандалът с телефонните обаждания и посегателствата над дома му се разразкриха миналата седмица, скоро след като бе публикуван документален репортаж на Антикорупционен фонд със заглавие “Осемте джуджета”.

„Предприетите действия са с оглед изявленията на Стайков, направени в публичното пространство относно това, че поради професионалните му ангажименти като граждански активист, жилището му е станало обект на хулигански действия. Същият е възприел като заплахи и телефонни обаждания“, обявиха от прокуратурата. Оттам уточниха, че за тях е приоритет гарантирането на свободата на словото като част от върховенството на правото.

Източник: Прокуратура на Република България

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции