<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=76468" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Прокуратурат...

Прокуратурата нареди разпит на журналист заради справка в имотния регистър по казуса “Росенец”

26 Октомври 2020
0 592

Репортерът на “Сега” Мартин Георгиев е призован на разпит в столичното 6 РПУ, след като е направил справка в общодостъпния Имотен регистър, съобщават от медията.

Тя се отнася до служителя на Националната служба за охрана Калин Гаджев, който беше заснет да хвърля на земята българския флаг по време на конфликта между бившия правосъден министър Христо Иванов и охранителите на плажа пред имението на Ахмед Доган в парк “Росенец” през юли. Журналистът бе привикан за обяснение по искане на прокуратурата след сигнал на Гаджев, че се чувства заплашен.

Охранители бутат и блъскат в морето бившият правосъден министър Христо Иванов (видео)

Видео от инцидента тогава можете да си припомните по-горе.

Служителят на НСО разказал пред разследващите, че веднага след случилото се на брега в Росенец получил обидни коментари и заплахи в социалните мрежи. Във Фейсбук било публикувано съобщение, което прилича на дословно копирана справка от Имотния регистър на Агенцията по вписванията. Поради това разследващите органи извършили проверка кои са лицата, които са правили такава справка след скандала пред сарая на Доган. Ст. инспекторът от СДВР Кофетаров обясни на репортера Мартин Георгиев, че според него не е било необходимо да бъде викан на разпит, тъй като всеки български гражданин има пълното право да използва Имотния регистър. При извършване на справка онлайн интересуващият се регистрира.

Кофетаров е обяснил, че тримата, за които се знае, че са проверявали имотното състояние на служителя от НСО, имат това право и могат да приемат разпита за форма на репресия, тъй като няма данни за извършено престъпление. Но прокурор Мария Бакалска дала нареждане лицата да бъдат извикани за сваляне на обяснение. Освен това да им се състави предупредителен протокол по Закона за МВР, ако бъде установено, че са съпричастни със заплахите към охранителя. 

Пред “Сега” адвокат Михаил Екимджиев обяснил, че по-благоприятната версия за разпита е, че разследващите искат да си свършат добросъвестно работата, защото все пак става въпрос за служител на НСО, чрез когото могат да се засегнат негови охранявани обекти.

“Ако е рутинен разпит, може да се приеме, че това са рутинни усилия. Но трябва да се види дали това няма да се превърне във форма на тормоз – очни ставки, още разпити. Ако това се случи, ще бъде лош сигнал за всеки, който преглежда общодостъпна информация”, твърди Екимджиев.

По негови думи това може дори да откаже занапред журналистите да публикуват, ако се доберат до данни от обществен интерес.

Гардовете на Доган: Двама уволнени, двама предупредени и двама смъмрени заради “Росенец”

За скандала на “Росенец”, до голяма степен станал повод за антиправителствените протести, които продължават вече повече от 3 месеца, бяха наказани дисциплинарно четирима охранители – двама бяха уволнени, а други двама само смъмрени. Калин Гаждев, който тогава заплаши Христо Иванов и Ивайло Мирчев, че ще им спука лодката, продължава да работи в НСО.

Източник: Сега

Снимки и видео: Facebook

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции