<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=68237" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Прокуратурата поиска още по-тежка присъда за Десислава Иванчева на втора инстанция

03 Юли 2020
0 2996

Делото за подкуп срещу бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и Петко Дюлгеров приключи и на втора инстанция, пише Lex.bg.

Председателят на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) Георги Ушев, който председателства и състава по делото, го обяви днес за приключено, след като беше изслушана една свидетелка и приета последна експертиза. Вещите лица изследваха два записа със специални разузнавателни средства, но заключиха, че не може категорично да се каже, че в тях се чуват гласовете на тримата подсъдими.

Съдия Ушев уважи и изненадващото искане на прокурора Тихомир Стоев да бъде изискана справка от първоинстанционния съд за случайното разпределение на делото и избора на състав с председател Иво Хинов. Прокурор Стоев направи искането заради изказвания на Иванчева и Петрова, в които изразили съмнение в системата за случайно разпределение на делата. Справката беше изпратена, но в нея нямаше данни за нередности при разпределянето на делото, а и самите подсъдими подчертаха, че са говорили принципно за проблема със системата, а не за конкретното разпределение.

Връщат Десислава Иванчева в ареста, размирици в съда след присъдата (видео)

През април м. г. спецсъдът призна Иванчева, Петрова и Дюлгеров за виновни за това, че са поискали подкуп от 187 500 евро от бизнесмена Александър Ваклин. Иванчева беше осъдена на 20 години затвор, Петрова на 15 години, а Петко Дюлгеров – на 12 години.

Според мотивите на съдия Хинов обаче, Иванчева не само е поискала 187 500 евро, но и е получила 70 000 евро, а оправдателната присъда за получаването е резултат от тълкуването му, че няма как да бъде осъдена за приемане на подкуп, след като сама го е поискала, а не ѝ е бил предложен. Според мотивите на първата инстанция Иванчева дори е утвърдила модел на управление на „Младост“, при който е съсредоточила в себе си и законодателните, и изпълнителните правомощия.

Съдия Хинов записа дори, че единствената причина да не наложи най-тежкото наказание от 30 години затвор на бившата кметица е неговото убеждение, че предвидените в Наказателния кодекс санкции са прекомерно тежки.

„И при все това се касае само за корупционно деяние“, се казваше в мотивите му.

Днес прокурор Стоев обаче поиска по-тежки наказания, като акцентира в пледоарията си, че тримата не само са поискали, но и са получили подкупа. Според него съдът неправилно не е приел за доказан и пълния размер на поискан подкуп от 250 000 евро. Нещо повече, обвинителят подчерта, че в посредничеството за парите, Дюлгеров е предложил на Ваклин „нещо като пакетна услуга“ за 500 000 евро, за да бъдат придвижени всичките му проекти в общината.

Иванчева от ареста: Прасетата са окупирали всички власти и няма кой да ги накаже

Прокурор Стоев обаче, че няма да иска от съда тримата отново да бъдат задържани при осъдителни присъди и на втора инстанция, а могат да останат под домашен арест до края на делото.

Защитата логично настоя те да бъдат оправдани, като опонира на прокуратурата, че в случая става дума за провокация към подкуп.

„Една присъда не може да се базира на разказа: Един мъж разказа на друг мъж на пазара. Не съм вземала пари, не съм искала пари. Аз мога да кажа така и на вас така, че сте искали пари, защото един човек казал така“, обясни в своя защита Иванчева и за финал реши да включи в изказването си и Георги Ушев.

„Имаме общ познат, който каза, че на младини сте бил доста по-различен“, каза Иванчева, без да поясни какво има предвид, но успя да предизвика смях в залата. Председателят на състава я попита само дали говори за него, след което я предупреди, че не е препоръчително да коментира членовете на състава.

Източник: Lex.bg

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции