<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=56434" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Прокуратурата поиска прекратяване на регистрацията на движението организатор на “Луковмарш”

11 Февруари 2020
0 520

Прокуратурата иска от Софийския градски съд да бъде прекратена регистрацията на крайнодясната организация „Български национален съюз – Еделвайс“ (БНС-Еделвайс), това съобщиха от държавното обвинение, пише сайтът news.lex.bg.

 

 

След разпоредена проверка от главния прокурор, са събрани доказателства, че “дейността на БНС противоречи на Конституцията, която забранява разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда, нарушаване на правата и свободите на гражданите, както и организации, които създават тайни или военизирани структури, или се стремят да постигнат целите си чрез насилие.”

 

 

Установени са множество публични изказвания на членове на ръководството и активисти на „БНС-Еделвайс“, както и декларации и становища на организацията, които насърчават към насилие и език на омраза, основани на расова, етническа, религиозна, полова принадлежност и антисемитска пропаганда, посочват още от прокуратурата.

 

 

Става ясно също, че „БНС-Еделвайс“ е създала и своя военизирана структура. От крайнодясната организация са подавали уведомления до Столична община за провеждането на „Луковмарш“, като се представяли за „коменданти“. Маршът беше забранен миналата година от общината, но после Административния съд в София отмени забраната.

 

 

Искането да бъде прекратена регистрацията на организацията е факт две седмици след самоубийството на бившия член на организацията Емил Крумов.

 

 

При претърсвания в дома му, разследващите органи открили незаконно притежавани оръжия, боеприпаси, гранати, дрехи с полицейски атрибути, както и нацистка литература, включително книгата „Моята борба“ на Адолф Хитлер.

 

 

Според държавното обвинение Крумов не е действал самостоятелно, а със знанието на останалите членове на организацията. По техни думи контакти с него не били поддържани от 8 години обаче.

 

 

Източник: news.lex.bg

Снимка: “Булфото”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции