Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Прокуратурата потвърди: всички партии в парламента са взели над 6,5 млн. лева повече субсидии
Прокуратурата потвърди: всички партии в парламента са взели над 6,5 млн. лева повече субсидии
06-04-19
добавено
1663
прегледа

След като на 22 май Сотир Цацаров разпореди проверка за нарушения на Закона за политическите партии при определяне на партийната субсидия за 2018 г., Върховната административна прокуратура сезира министъра на финансите, Сметната палата и Върховната касационна прокуратура заради по-високите субсидии за партиите през 2018 г., съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение, цитирани от Dir.bg.

 

ЦАЦАРОВ ЩЕ ПРОВЕРЯВА ДАЛИ ПАРТИИТЕ СА ВЗЕЛИ НЕПРАВОМЕРНО СУБСИДИИ

 

Проверката беше започната след информация в "Шоуто на Слави" за допуснати нарушения на Закона за политическите партии при определяне на партийната субсидия за 2018 г. Според оповестеното в предаването, тази субсидия е следвало да бъде в размер на 32 128 844 лв., но вместо това е била предвидена в бюджета и реално изплатена субсидия от 38 684 384 лв. т. е. с 6 519 540 лв. повече. В резултат на тези нарушения, "цената" на действително получен глас, като размер на партийната субсидия, вместо определените в бюджета 11 лв., незаконосъобразно е увеличена на 13,23 лв.

 

От своя страна, малко след изнасянето на тази информация, финансовият министър Владислав Горанов обясни, че такова надвзимане има, но то е заложено в законовата рамка и не е по вина на партиите или поради някакви умишлени действия на правителството.

 

СУБСИДИИТЕ НА ПАРТИИТЕ СА ПОВЕЧЕ ЗАРАДИ НЕСЪВЪРШЕНСТВО В ЗАКОНА, ОБЯСНИ ГОРАНОВ

 

Целта на проверката от прокуратурата бе именно в изясняването дали държавната субсидия за политическите партии през 2018 г. е била определена и изплатена при стриктно спазване на разпоредбите на Закона за политическите парти и дали е налице неправилно определяне и изплащане на суми в размер, по-висок от този по закон.

 

Върховна административна прокуратура извърши в кратки срокове проверката и установи, че изтеклата информация отговаря на действителността. На петте политически партии и коалиции - ГЕРБ, БСП за България, Обединени патриоти, ДПС и ВОЛЯ (всички са парламентарно представени), неправилно са изплатени суми, значително надвишаващи полагащата се субсидия от 11 лв. за един действителен глас. По същия незаконосъобразен начин е формирана и разпределена субсидията за политическите партии, които не са представени в Народното събрание, но са получили не по-малко от едно на сто от всички действителни гласове на последните парламентарни избори.

 

Вчера Върховна административна прокуратура сезира министъра на финансите и определи 30-дневен срок, в който да се предприемат необходимите мерки и да се създаде организация за подобряване и контрол при разпределяне на годишната държавна субсидия при стриктно спазване на закона, както и да започнат незабавни действия за събиране и възстановяване на изплатените в повече суми по годишните субсидии на правоимащите партии за периода 2016 г.- 2018 г.

 

С оглед недопускане в бъдеще на подобни случаи и подобряване управлението на риска, ВАП е указала е на министъра на финансите да приложи законовите възможности за въвеждане на контролни процедури, методологии, механизми и средства при изпълнение на заповедите, определящи начина на разпределение на държавните субсидии.

 

Върховна административна прокуратура сезира и Сметната палата за предприемане на действия, в съответствие със законовите й правомощия за финансов контрол по отношение на политическите партии, съобразно подписаното Споразумение за сътрудничество между Прокуратурата и Палатата.

 

С Резолюция от 3 юни ВАП сезира и Върховна касационна прокуратура, предвид събраните данни за извършени престъпления от общ характер от служители на Министерство на финансите.

 

 

Източник: Dir.bg