<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=88775" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Радев обеща с...

Прокуратурата проверява казаното от Светослав Илчовски и Иван Ангелов

09 Май 2021
0 2802

Прокуратурата е започнала проверка по твърденията на агробизнесмена Светослав Илчовски, изнесени през седмицата пред парламентарната комисия по ревизията на публичните разходи на правителството, предаде Свободна Европа.

Освен казаното от него държавното обвинение ще провери и твърдения, направени впоследствие от собственика на фирма “Градус” Иван Ангелов. Това стана ясно от изявление на говорителката на главния прокурор Сийка Милева.

Пред народните представители в сряда Илчовски разказа за фиктивни сделки с фирма “Градус”, довели до манипулации на борсата, където се търгуват акциите й. Илчовски говореше още рекет от управляващите върху бизнеса му и заплахи от страна на министри с “наши прокурори”.

Комисията по ревизия на властта с четиричасово изслушване на Илчовски и собственика на “Градус” (видео)

Той направи и изявления за плащани от него подкупи от близо 1 млн. лв., за фиктивни сделки за 60-70 млн. лв., за рекет над фермери с цените за напояване, за видео с изтезания над известен бизнесмен в затвора. Илчовски каза още, че знае подробности кой и защо е подарил златни кюлчета на премиера Борисов. Повечето му обвинения бяха свързани със собственика на фирмата “Градус ” Иван Ангелов. Той на свой ред обвини Илчовски в лъжи и се закани да го даде на прокуратурата.

“Още преди няколко дни”

Според говорителя на главния прокурор Сийка Милева действията на държавното обвинение са започнали преди няколко дни. Тя не уточнява дали обвинението се е самосезирало или е започнало работа по сигнала на гражданската организация БОЕЦ. От БОЕЦ съобщиха в петък, че подготвят сигнали до европейската и българскара прокуратура. От Свободна Европа са потърсили Сийка Милева, но към момента няма отговор на телефонните позвънявания.

“От няколко месеца сме в предизборна кампания, в прокуратурата постъпват много сигнали, които проверяваме”, заяви още Милева.

Проверка и на твърденията на Ангелов

От коментара й става ясно, че освен твърденията на Светослав Илчовски, обвинението ще проверява и думите на собственика на “Градус” Иван Ангелов. В петък пред парламента той разказа, че чрез премиера е получавал съдействие от ветеринарните власти за износ на месната му продукция в чужбина.

Ангелов преобърна известните до момента факти около бартера, който Министерството на земеделието организира с Обединените Арабски Емирства (ОАЕ) в пика на Covid-кризата в България миналата година. Информацията за сделката беше, че България е изнесла месо и млечни продукти, а в замяна е получила медицински консумативи и фурми.

Дарението от фурми е “търговска сделка”. Това стана ясно от отговора на Иван Ангелов за ролята на фирма “Градус” в хуманитарния бартер с ОАЕ. “От фурмите сме на печалба”, каза Ангелов и допълни, че “това беше една успешна бизнес сделка в контекста на всички бизнес сделки, които правим с тези държави”.

Още в петък на заседанието на комисията по ревизията се чуха множество призиви изнесените от Илчовски твърдения да бъдат разследвани от прокуратурата. От изявленията на ръководството на комисията пък след последното й заседание в понеделник, документите ще бъдат оформени и изпратени на разследващите.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Видео: Дневник

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции