<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=72798" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Как депутат о...

Прокуратурата се намеси по случая с банкоматите в Несебър, които удържат 15% такса при теглене

04 Септември 2020
0 2274

Върховната административна прокуратура (ВАП) предложи на министерството на финансите и на ръководството на БНБ да поискат нормативни промени, чрез които таксите при обмяна на валута през банкомати да се изравнят с тези в чейнджбюрата, т.е. курсът да може да се отклонява най-много до 5% от този на централната банка за деня, пише Mediapool.

“Предложението на ВАП е по повод образувана преписка по информация, публикувана в медиите, в която са цитирани сигнали, че в курортите има банкомати, които удържат до 15% от сумата при теглене на пари”, се казва в съобщение на прокуратурата, публикувано в официалния сайт.

Повод за реакцията бе сигнал на Марио Куцев, който от години живее в Холандия. Той предоставя снимки, показващи как се опитва да изтегли 800 лв. от евровата си сметка, но за да вземе тази сума банкоматът предлага да му дръпне 464 евро (около 909 лв. по централния курс), а два дни по-късно – 466 евро (911 лв.). Тоест, таксата за теглене с превалутирането единия ден му излиза 109 лв., а другия – 111 лв., което значи, че удръжката възлиза на 13-14% от изтеглената сума. Превалутирането е при курс 1.73 лв. за едно евро при централен курс от 1.95583 лв.

В отговор на публикации в медиите, от Българска народна банка БНБ) са изпратили подробен правен анализ, от който става ясно, че всичко е законно. За опериране на банкомати не е необходим лиценз, стига фирмата да не предоставя други платежни услуги. Единственото изискване е на клиента да се предоставя информация за всички такси за теглене и обмяна на валута преди тегленето, както и след получаване на парите в наличност в края на операцията.

Банкомати в Несебър прибират над 100 лева такса за теглене на пари, държавата е безсилна (снимки)

От фирмата-собственик на банкоматите “Euronet” обявиха, че устройствата им дават пълната информация на клиента. Освен това човек винаги има възможност да се откаже от услугата. От фирмата смятат, че цените им са “справедливи, разумни и прозрачни”

От БНБ предлагат регулацията за обмяната на валута чрез банкомати да се приравни с тази за обменните бюра, като е посочено, че „по този начин ще се ограничи прилагането на неизгодните обменни курсове при теглене на суми от сметка с чужда валута“.

В съобщението на прокуратурата се казва, че “обратната информация за предприетите мерки следва да се получи във ВАП в кратък срок.”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции