<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=37030" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Превъртане н...

Прокуратурата ще проверява сама себе си защо е отказала да разследва "Ало, Банов съм" (видео)

03 Май 2019
0 2018

Апелативната спецпрокуратура е изискала за проверка преписката, с която се отказва образуване на разследване срещу министъра на културата Боил Банов, съобщиха от държавното обвинение, цитирани от Mediapool.

 

ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА ОБЯВИ АФЕРА "АЛО, БАНОВ"

 

Постановеният от наблюдаващия прокурор Георги Николов отказ ще бъде проверяван в светлината на нови доказателства, предоставени от депутатката от БСП Елена Йончева – телефонът, с който са записани разговорите между министъра и неизвестно лице, в които Банов дава инструкции как да се оформят документи за ремонта на столичното Ларго , за да не дължи фирмата изпълнител неустойка от около 700 хил. лв.

 

Досега прокуратурата твърдеше, че разполага само с копия от записите и отказа да ги обсъжда като доказателство заради възможността те да са манипулирани.

 

ЙОНЧЕВА ОБЯВИ ЗАПИСИТЕ НА БАНОВ ЗА АВТЕНТИЧНИ

 

"До настоящия момент, в хода на проверката никое от лицата, от които са снемани обяснения (включително и народният представител Елена Йончева, като подател на сигнала) не споменава за съществуването на въпросния мобилен телефон. В обясненията си г-жа Йончева твърди, че на 11.04.2019 г. намерила в своята пощенска кутия в Народното събрание оптичен носител /диск/, с неизвестен подател. След като презаписала файла от диска на флаш памет, унищожила диска, а флаш паметта със записания разговор предоставила на специализираната прокуратура", се казва в съобщението на прокуратурата.

 

Отказът Банов да бъде разследван ще се проверява заради постъпили жалби срещу това решение – от БСП и от Григор Здравков.

 

Проверката срещу Банов започна след пресконференция на Йончева, на която бяха пуснати въпросните записи. Тя твърдеше, че има и таен свидетел, готов да разкаже за действията на министъра. Оказа се, че по делото има приложено само видеоинтервю с него, но Йончева не е дала нито имената му, нито адрес, на който може да бъде призован. Затова прокуратурата отказа да се занимава с неговите твърдения.

 

ГОСПОДАРИТЕ ЗА СКАНДАЛА НА ДЕНЯ – АФЕРАТА "АЛО, БАНОВ"

 

След отказа да се образува разследване Йончева обяви, че е намерила оригиналния запис на разговорите. Специализираната прокуратура няма да може да се измъкне от разследване на "Ало, Банов съм" този път", закани се тя.

 

Случаят, наречен от Йончева "Ало, Банов съм" стигна и до министерството на образованието, след като шефът на изпълнителната агенция "Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" Кирил Гератлиев обяви, че е бил заплашван от служителя Ангел Ангелов. Ангелов бе посочен като автор на записите от самия Банов. Ангелов е бивш служител на министерството на културата, където е отговарял за европарите.

 

ПРОЕКТИ ЗА 80 МЛН. ЛВ. ДОВЕЛИ ДО ЧИНОВНИЧЕСКАТА ВОЙНА ПРЕДИ „АЛО, БАНОВ СЪМ”

 

За самия ремонт на Ларгото и неустойката около която се завъртя скандалът държавата в момента съдия изпълнителя. Министерството загуби делото на две инстанции. Сега се чака окончателното решение.

 

Източник: Mediapool

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции