<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=66221" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Божков от пла...

Прокурори ще проверяват 14-те най-големи приватизации на прехода (видео и снимки)

09 Юни 2020
0 839

Главният прокурор Иван Гешев обяви, че в прокуратурата е постъпил докладът от ДАНС за първите 14 големи приватизационни сделки на прехода. Прокурори от ВКП започват да извършват проверка по две линии. Първата е наказателно-правен анализ, а именно – дали има данни за извършени престъпления, изтекли ли са давностните срокове, за осъдени или оправдани лица. Втората е гражданско-съдебен надзор. „Трябва да е ясно, че за нищожните сделки няма давност“, припомни главният прокурор.

„Един друг период, при един друг главен прокурор, тогавашното правителство е отнело възможността на прокуратурата да ги атакува в съда, което бе направено съзнателно и с политическа цел на онова управление, за да може да се краде безнаказано. Сега прокуратурата може да извърши анализ и да сигнализира съответните министерства, които да предприемат действия в българския съд за обявяване на сделките за нищожни“, подчерта Гешев.

„Тази страница от един несправедлив криминален преход трябва да бъде затворена или поне трябва да се опита да бъде затворена“, допълни той.

Прокуратурата няма да проверява чата на Божков с Vladi Goranov (видео)

По повод запитване на журналисти за екстрадиция на обвиняемия Васил Божков, главният прокурор обясни, че българската държава и в частност прокуратурата, са изпратили необходимите документи, както и за друг подсъдим – Цветан Василев, но искането е до ОАЕ и Сърбия, които са държави извън ЕС. „В такъв случай решението за връщането им е политическо“, обяви той. Всички твърдения, че България не прави усилия в тази насока, по думите на Иван Гешев са „хибридни атаки към държавата и към прокуратурата“.

Видео:YouTube/ Прокуратура на Република България

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции