<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=77470" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Финландия по...

Промениха часовете на “зеления коридор” в София за хората над 65 години

07 Ноември 2020
0 3685

“Зеленият коридор” за пазарувне в хранителните магазини на хора над 65-годишна възраст вече ще бъде от 8 до 10 часа сутрин, а не както досега – от 10 до 12, предаде ClubZ.

По този начин желаещите да пазаруват в посочения часови диапазон, които попадат под тази възраст, не би следвало да бъдат допускани. Наредбата обаче не указва изрично, че по-възрастните и рискови граждани не могат да пазаруват и в останалото време.

Подобна мярка бе въведена и при първата вълна на заразаста с Covid-19 у нас. Тогава бяха в сила и ограничения за броя пазаруващи в магазините по едно и също време, което наложи служители да контролират потока от клиенти, което доведе до опашки отпред.

Наредбата бе обявена вчера от кметът на София Йорданка Фандъкова през профила ѝ във Facebook. С нея се забранява от днес и на непълнолетни лица да посещават без пълнолетен придружител моловете.

Въвеждат нови епидемични мерки за хората над 65 години и тийнейджърите в София

Наредбата предвижда и друго решение на Софийския оперативен щаб, а именно – директорите на Диагностично-консултативни центрове (ДКЦ) да обособят зони за клинични прегледи до една седмица.

Екип от лекар, медицинска сестра или лаборант ще извършват преглед и при нужда ще правят кръвни изследвания и антигенен тест. Пациентът трябва предварително да е разговарял с личния си лекар, за да има направление за нужните изследвания.

Наредбата трябваше да влезе в сила от днес, но очакванията са прилагането ѝ да започне от утре или в понеделник.

Източник: ClubZ

Снимка на корицата: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции