<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=46965" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Мъж намери бл...

Протестиращите в Ливан насочиха гнева си към банките и изпотрошиха офиси (видео и снимки)

23 Януари 2020
0 265

През последните дни протестиращи изляха гнева си срещу банките, като унищожиха банкомати, разбиха прозорците на сгради и дори влязоха в сблъсъсци с касиерите зад гишетата, пише Daily Mail.

 

 

""

Снимка: Anadolu Agency

 

 

Мнозинството ливанци от години живеят с повече пари, отколкото изработват, покривайки разходите си със заеми и с парични преводи от роднини, пръснати по целия свят, включително членове на семействата, работещи в богати на петрол държави от Арабския залив.

 

 

""

Снимка: Anadolu Agency

 

 

Тежка финансова криза и безпрецедентен контрол върху капитала сложиха край на това, обединявайки и богати, и бедни в гнева им срещу корумпирани политици, довели страната до ръба на икономическия срив, и банкова система, която обвиняват, че държи в залог депозитите им.

 

 

""

Снимка: Anadolu Agency

 

 

Десетки протестиращи блокираха работата на банките с присъствието си, като някои принуждаваха касиерите да отпускат по-големи суми от седмичния лимит. Пред сградата на Централната банка се бяха събрали демонстранти, които скандираха подигравателни лозунги към управителя Раид Саламех, който някога бе сочен за един от най-добрите банкови мениджъри в света.

 

 

""

Снимка: AFP

 

 

„Отиваш в банката, теглиш си билет с номер и пред теб чакат поне 50-60 човека”, споделя Махмуд Сайда, туристически гид, чийто пари са запорирани от крупен местен кредитор. „Много е тежко да се молиш за пари за хляб във военна ситуция”.

 

 

ПРОТЕСТИРАЩИ ПРЕКЪСНАХА ДЕМОНСТРАЦИЯ, ЗА ДА ИЗПЕЯТ ДЕТСКА ПЕСНИЧКА НА УПЛАШЕНО БЕБЕ (ВИДЕО)

 

 

Ливан е една от страните с най-много дългове в света. Кризата е резултат от държавна корупция и лошо управление, съчетани със спад на и без това малката икономика на Средиземноморката държава. Местната валута, обвързана с щатския долар за повече от две десетилетия, загуби 50% от стойността си през последните месеци.

 

 

""

Снимка: AFP

 

 

Предусещайки кризата, вложителите масово теглиха парите си и ги обръщаха в долари или ги пренасочваха в сметки в чужбина.

 

 

ЗАЩО ПРОТЕСТИТЕ В ЧИЛИ, ЛИВАН И ХОНГ КОНГ ПРОДЪЛЖАВАТ ДОРИ СЛЕД ИЗПЪЛНЯВАНЕ НА ИСКАНИЯТА ИМ?

 

 

В началото на протестите от средата на октомври миналата година, банките затвориха врати за 12 работни дни, което доведе след това до безпрецедентен наплив за тегления на суми в долари. Банките от своя страна ограничиха тегленията и чуждестранните преводи.

 

 

""

Снимка: AP

 

 

Липсата на правно основание за подобни мерки не попречи на банките да прилагат избирателен контрол за всеки отделен случай, като междувременно банкоматите в страната спряха да отпускат долари и бяха въведени дневни лимити при ползването на кредитни карти.

 

 

Гневът на хората в Ливан е провокиран от безизходицата, до която са доведени и от чувство на унижение от банките и техните мениджъри, които в крайна сметка решават кой и колко пари да получи.

 

 

Много ливанци, чийто деца учат в чужбина, трябва да предоставят доказателства, преди да им бъде позволено да превеждат пари за обучение. Пациентите пък са длъжни да представят документи, доказващи, че се нуждаят от пари за операция, преди да могат да изтеглят пари от сметките си. За да получат временно увеличени лимити на кредитни карти, някои банки изискват от клиентите да представят самолетен билет и документация, доказваща престой в чужбина по-дълъг от две седмици.

 

 

 

Източник: Daily Mail

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции