<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=71951" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Двама души са...

Протестиращи посрещат Гешев с блокада при първото съвещание на прокурори след отпуската му (видео)

24 Август 2020
0 2716

Протестиращи се събраха пред резиденция “Бояна”, за да посрещнат главния прокурор Иван Гешев за свиканото от него национално съвещание на прокуратурата, на което се очаква да пристигнат 700 прокурори от цялата страна.

Темата на съвещанието е “Отстояване на независимостта на българската прокуратура с оглед предотвратяване на риска от тежко нарушение на върховенството на закона съгласно чл. 7 от Договора за Европейския съюз”.

Снимка: БулФото

То идва на фона на почти двумесечни протести с искане за оставката на Гешев и правителството. Това не е първият път, в който главният прокурор Иван Гешев събира прокурорите около себе си, за да направи изявление.

Преди месец и половина той събра десетки хора на четвъртия етаж в съдебната палата в София и разкритикува президента Румен Радев. Ден по-рано държавният глава излезе пред простетиращи и заяви, че мафията трябва да бъде изгонена от прокуратурата. Решението в понеделник да се проведе национално съвещание бе взето след декларацията на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет от 10 август срещу съпредседателя на “Демократична България” Христо Иванов и “Свободна Европа”.

В изявление преди тазсутрешната блокада пред резиденцията от сдружение “МлаДа България” заявяват:

“Главният прокурор се връща от отпуск. Извикал е 700 прокурори и следователи в резиденция “Бояна”, Дом 2 за жив щит и демонстрация на сила. Гешев твърди, че така иска да защити независимостта на прокуратурата. Ние пък искаме да му кажем, че настояваме за неговата оставка и за реформи в прокуратурата. Нека го посрещнем и му припомним какво скандират свободните граждани над 45 дни: Гешев е позор! Оставка!”, призовават организаторите от “МлаДа България”.

Видео: FB/bTV Новините

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции