<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=65992" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 5-годишно чер...

Протестите в САЩ са благодатна почва за разпространението на дезинформация

06 Юни 2020
0 902

От началото на протестите в САЩ срещу смъртта на чернокожия Джордж Флойд, причинена от бял полицай, различни тези се разпространяват като контра-информация на официалните източници, а всъщност водят до дезинформация. Смъртта на Джордж Флойд била постановка. Властите били прекъснали комуникационните средства в столицата. На разни хора се плащало да бъдат “професионални анархисти”.

Това разпалва подозрителност и разделение в момент, когато страната е залята от историческа вълна от гняв след предизвиканата от бял полицай смърт на 46-годишен чернокож на 25 май в Минеаполис.

Протестите в САЩ са благодатна почва за разпространението на дезинформация

Подобни твърдения, много от които имат за цел да компрометират демонстрантите, създават опасност да разширят още повече пропастта между поддръжниците на протестите и техните противници, както и между протестиращите и силите на реда.

Събитията, които в момента разтърсват САЩ, са изключително уязвими към манипулации в социалните мрежи, заяви Емерсън Брукинг, който работи по темата на дезинформацията в лаборатория на Атлантическия съвет.

“Всяка политическа криза е податлива на дезинформация. Заплахата е още по-висока, когато кризата протича бързо, когато е белязана от насилие или когато засяга изключително болезнен социален проблем. В смъртта на Джордж Флойд и последвалите протести имаме и трите”, добави той.

Протестите в САЩ са благодатна почва за разпространението на дезинформация

“Делегитимиране на демонстрантите”

Джордж Флойд почина, докато беше окован в белезници, проснат по корем, след като полицай натискаше врата му с коляно в продължение на дълги минути. Той беше обвинен, че е използвал фалшива банкнота от 20 долара, за да си купи цигари.

Протестите в САЩ са благодатна почва за разпространението на дезинформация

Американци излязоха по улиците на всичките 50 щата, за да протестират срещу смъртта му на митинги, които в повечето случаи бяха мирни, макар и в някои градове да имаше и мародерства, палежи и вандализъм.

Тогава президентът Доналд Тръмп заплаши да повика армията, за да сложи край на размириците.

Протестите в САЩ са благодатна почва за разпространението на дезинформация

“Повечето лъжливи информации, на които попаднах, имаха за цел да делегитимират демонстрантите”, каза Брукинг

“С измисляне на разни неща, с изваждането на случки от контекста им или с насочване на прожекторите върху инциденти с насилие насред демонстрации, които в огромната си част протичат мирно, става възможно за едно правителство да оправдае използването на порепресивни мерки срещу тях”, добави той.

Един пример за опитите за всяване на разделение: членове на крайнодясната националистична групировка “Айдентити Европа” твърдяха в Туитър, че са членове на Антифа с акаунта @ANTIFA_US и насърчиха “другарите да отидат в жилищните райони, в белите квартали и да си вземат обратно това, което е наше”.

Скрийншотове на този туит след това бяха разпространени във Фейсбук.

Потребители във Фейсбук също така писаха, че смъртта на Джордж Флойд била постановка и дори че той си е жив, въпреки публикуването на доклада от аутопсията му.

Протестите в САЩ са благодатна почва за разпространението на дезинформация

“Координирана операция”

Във Фейсбук бяха разпространени и снимки на фалшива листовка за набиране на “Професионални Анархисти”, като документът е лъжливо представен като свързан с местен клон на Демократическата партия и фондация “Отворено общество” на Джордж Сорос. Последният е любима мишена на конспиративни теории сред консерваторите.

С хаштага #DCBlackout пък беше пусната лъжлива информация за прекъсване на комуникациите във Вашингтон на 1 юни.

Алекс Енглър, който изследва въздействията на изкуствения интелект в института Брукингс, посочи, че лъжливата информация за комуникациите е била подета “от стотици съмнителни акаунти в една видимо координирана операция”.

“Това доведе до стотици хиляди туитове и изложи милиони души на тази конспиративна теория”, каза той.

Разпространението на такива лъжливи новини може да навреди на усилията на демонстрантите, смята Енглър.

Ожесточени сблъсъци между полиция и протестиращи в поне 40 града в САЩ за шести пореден ден (видео и снимки)

“Демонстрантите имат легитимни поводи за недоволство и посланието им е ефикасно, когато е почтено разпространявано. Когато това послание е замъглено от твърдения, които се оказват неверни, като с #DCBlackout, колебаещите се хора може да обърнат гръб” на движението, каза той.

Протестите в САЩ са благодатна почва за разпространението на дезинформация

Брукинг е съгласен с това. Дезинформацията “няма политически цвят и вреди на всички. В този конкретен случай обаче тя вреди повече на демонстрантите, защото те са зависими от подкрепата на населението, а тази подкрепа може да се подкопае от лъжливите информации”, каза той.

Източник: Mediapool

Снимка: New York Times

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции