Следва: Полицаи в САЩ...

Протести избухнаха и в Париж заради смъртта на чернокож младеж при арест през 2016 година (видео и снимки)

03 Юни 2020
21 1270

Насилие беляза протестите в Париж в понеделник, след като 20 000 се събраха на протест срещу смъртта на чернокож младеж през 2016 година, пише DailyMail.

Събитието идва като следствие от протестите в САЩ, като демонстрантите носеха портрети на Джордж Флойд и скандираха възгласа “Не мога да дишам!” по примера на демонстрациите отвъд океана.

Протестът много бързо премина от мирно шествие в бунт, като демонстрантите възпламениха огньове близо до Съдебната палата в столицата, преди полицията да отвърне със сълзотворен газ и гумени куршуми за разпръскване на тълпата.

Протестът в Париж възникна като реакция на противоречиви становища за причините за смъртта на 24-годишния младеж Адама Траоре през 2016 година, когато той бе арестуван от полицейски служители при опит за бягство и впоследствие почина в полицейското управление. Подробностите сочат, че младият мъж е бил повален на земята и притиснат от телата на трима полицаи, което според някои причинило задушаване и смърт.

Полицейска граната удря по ръката репортерка при живо включване от протестите в САЩ (видео и снимки)

Мнозина от протестиращите скандираха „Не мога да дишам!” по аналогия със скандиранията на протестите в САЩ, които избухнаха след убийството на чернокожия мъж Джордж Флойд в Минеаполис, Минесота. Както знаем, Флойд бе затиснат с коляно от бял полицай в продължение на повече от 8 минути, въпреки виковете му за помощ.

Ожесточени сблъсъци между полиция и протестиращи в поне 40 града в САЩ за шести пореден ден (видео и снимки)

До напрежение се стигна и в южния френски град Марсилия, където протестиращите бяха провокирани от няколко агресивни демонстранти.

Подобни протести се проведоха и в други френски градове в чест на Траоре. Случаят с младежа от малийски произход стана емблематичен за протестите срещу полицейското насилие във Франция.

Обстоятелствата около смъртта му още не са официално оповестени, макар да са минали 4 години след началото на разследването. Налице са все още противоречиви медицински данни  относно това, което действително е станало.

Източник: DailyMail

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции