<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=83541" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Лек спад на н...

Протести и сблъсъци с полицията в Атина заради новите ограничения срещу Covid-19 (видео)

11 Февруари 2021
0 301

Няколко протеста се проведоха в Атина в навечерието на въвеждането на новите по-строги ограничения в страната този четвъртък, пише bTV. При една от демонстрациите се стигна до сблъсъци с полицията и размирици.

Гръцките студенти отново излязоха на улиците и пред парламента, за да изразят своето недоволство от готвените промени в закона за висшето образование. Предложенията в законопроекта предвиждат създаването на „университетска полиция“, която ще действа на територията на висшите учебни заведения, но ще бъде подчинена на министерството на вътрешните работи, съобщава вестник “Катимерини”.

Протести и сблъсъци с полицията в Атина заради новите ограничения срещу Covid-19 (видео)

Министерството на образованието предлага и ограничаване на времето за следване, в рамките на което студентите могат да се дипломират. Проектозаконът предвижда дипломирането и полагането на изпити да става в срок от 6 години за специалности с четиригодишен курс на обучение и до 8 и 9 години за тези, които предвиждат пет или шестгодишен курс на следване. Предлага се промяна на броя на точките, необходими за записване в определен факултет.

По време на демонстрацията на студентите отново се стигна до сблъсъци с полицията, която използва сила, за да разпръсне протестиращите в Атина. Някои от протестиращите скандираха лозунги в подкрепа на активиста на марксисткото терористично движение „17 ноември“ Димитрис Куфонтинас, който обяви гладна стачка в затвора през януари.

Протести и сблъсъци с полицията в Атина заради новите ограничения срещу Covid-19 (видео)

Доста по-мирно протече паралелно провеждащият се протест на собственици на заведения в гръцката столица. Ресторантьори събираха публично ключовете от своите таверни, за да ги предадат на държавата, в знак на протест срещу продължаващото блокиране на дейността им заради коронавируса.

Над 300 000 души са заети в гръцкия ресторантьорски сектор по данни на профсъюза на собствениците на заведения. Премиерът Кириакос Мицотакис обяви във вторник ново затягане на правилата за блокиране, часове след като здравният министър предупреди, че Гърция е изправена пред трета вълна от пандемията. Мицотакис каза, че училищата и магазините, които не са от съществено значение, ще бъдат затворени от четвъртък.

Гърция отново затяга мерките, в Халкидики се разпространява британският щам (видео)

Броят на случаите в Гърция се е увеличил с 1526 във вторник – скачайки от 638 предния ден – като половината от новите инфекции са в Атина. Страната е регистрирала 6017 смъртни случая от Covid-19 от началото на пандемията.

Министерството на финансите очаква да похарчи 7,5 милиарда евро тази година, за да смекчи въздействието на коронавируса върху гръцката икономика, наред с 24 милиарда евро, похарчени през 2020 година. Гръцкият бюджет прогнозира икономически растеж от 4,8%, което бележи значителен спад в сравнение с предишната оценка от 7,5%

Източник: bTV

Видео: МИА

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции