<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=97134" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Байдън не вяр...

Протести срещу талибаните се проведоха в редица афганистански градове (видео)

20 Август 2021
0 246

Отново протести в Афганистан. Хиляди хора с националните знамена излязоха по улиците, за да се противопоставят на талибаните, предава NOVA. Няколко души са загинали, след като ислямистите стреляли в източния град Асадабад. 

Точно в деня, в който Афганистан отбелязва 102 години от своята независимост, хиляди излязоха да протестират срещу талибаните в Кабул.

Чуйте разказа на българин, успял да напусне Афганистан (видео)

Някои от демонстрациите бяха малобройни, но те и огромният брой хора, които се опитват да избягат от страната, показват предизвикателствата, пред които са изправени талибаните.

„99.99 процента от населението на Афганистан са мюсюлмани и вярват в Исляма. Когато вярваш в закона, трябва да прилагаш закона. Така че ислямът е законът”, посочи висшият представител на талибаните Уахидула Хашими.  

Протести срещу талибаните се проведоха в редица афганистански градове (видео)

Американските части използваха сълзотворен газ край летището в Кабул, за да овладеят множеството от афганистанци, опитващи се да избягат от режима. Президент Джо Байдън заяви, че техните войски ще останат в Афганистан, докато евакуацията приключи.

„Идеята, че талибаните могат да превземат страната, се основава на възможността по някакъв начин 300 000 войници, които сме обучили и екипирали, просто да се сринат и да се предадат. Не мисля, че някой е очаквал това да се случи”, коментира Байдън.

От Обединените арабски емирства, където избяга след идването на талибаните, афганистанският президент Ашраф Гани заяви, че е напуснал Кабул, за да предотврати кръвопролитие. Той опроверга съобщенията, че е взел със себе си голяма сума пари.

„Ако бях останал президент на Афганистан, щях да бъда обесен пред очите на афганистанския народ. Това щеше да бъде ужасно бедствие за страната ни. Не се страхувам от достойна смърт, но не искам и безчестие за Афганистан”, каза Гани.

Русия обяви, че е готова да се върне на масата за преговорите за постигане на траен мир в Афганистан.

Източник и видео: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции