<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=75449" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 93-а вечер на п...

Протест срещу строежа на “Турски поток” твърди, че руски фирми са реалните изпълнители

12 Октомври 2020
0 986

Протестна акция на гражданското движение “БОЕЦ“ привлече вниманието към това кой реално строи българската отсечка на “Турски поток”, пише Свободна Европа.

В събота близо до строежа на тръбопровода при село Макреш се събраха няколко десетки души, сред които представители на “Демократична България”, “Зелен Младост”, “Граждански мегдан”, “Обществен контрол”, “Зелено движение” и “Орлово гнездо”.

“На този обект заварихме само руски и беларуски фирми с руски работници, които строяха руски тръбопровод, с руски машини и руски тръби за пренос на руски газ. Български са само милиардите, с които плащаме за този грабеж”, написаха в профила си във фейсбук от БОЕЦ. Оттам съобщават, че акциите им ще продължат, а в понеделник ще започне и кампания в Брюксел, която цели да информира Европейската комисия и Европейския парламент за ситуацията около строежа на проекта.

Продължението на “Турски поток” през България към Сърбия беше поверено на саудитския консорциум Arkad. Договорът е на стойност 2.5 млрд. лева и беше сключен през септември 2019 г.

По данни на “Капитал” реален изпълнител на обекта е регистрираната в Белград руска фирма IDC, която отговаря за строежа на тръбопровода на територията на Сърбия.

Подизпълнители на Arkad са още германската Max Streicher, която си сътрудничи с руска фирма, както и италианската Bonatti.

Подизпълнител в проекта е и беларуската “Белтрубопроводстрой”, за която през 2019 г. властите в Литва съобщават, че представлява заплаха за националната сигурност.

В свое разследване сайтът “Биволъ” посочва, че по част от проекта се извършват дейности, финансирани със средства от европейски програми.

В средата на юли САЩ предупредиха, че ще наложат санкции на компаниите, работили по руските газови проекти с Германия и Турция. Това може да доведе до последствия за всички фирми, които участват в проекта за газопровода на територията на България.

По време на инспекция в началото на годината премиерът поправи журналистите да не наричат газопровода “турски”. Видео от инспекцията на Борисов може да си припомните горе.

Борисов на инспекция на газопровода: Спрете да го наричате “Турски поток” (видео и снимки)

Премиерът Борисов не използва името “Турски поток”, когато говори за тръбите, минаващи през българска територия – от Турция към Сърбия. Той го нарича “Балкански поток” и отхвърля опитите проектът да се представи като руски енергиен проект на Балканите.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Източник: Свободна Европа

Снимки: FB/БОЕЦ, Бойко Борисов

Видео: FB/Бойко Борисов

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции