<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=97294" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Братът на изб...

Противници на талибаните твърдят, че са превзели три района в Афганистан

22 Август 2021
0 507

Противници на режима на талибаните в Афганистан обявиха, че са превзели три района в близост до долината Панджшер, където се съсредоточават останали части от правителствената армия и паравоенни милиции, предава КлубZ, цитирайки Reuters.

Министърът на отбраната генерал Бисмила Мохамади, който се зарече да се съпротивлява на талибаните, написа в Туитър, че районите Дех Салех, Бано и Пул-Хесар в съседната провинция Баглан, северно от Панджшер, са били превзети.

Панджшир – долината, която не се дава на талибаните

За момента не е ясно какви сили са участвали, но този факт се прибавя към отделни признаци за съпротива срещу талибаните. Те завзеха властта със светкавична кампания, в която само за седмица установиха контрол върху основните градове в Афганистан.

Телевизионният канал Толо нюз цитира местен полицейски командир, според когото районът Бано в провинция Баглан е под контрола на местни милиции и са дадени много жертви.

Талибаните не са коментирали тези съобщения.

Бившият вицепрезидент Амрула Салех и Ахмад Масуд – син на бившия муджахидински командир от времето на съветската инвазия Ахмад Шах Масуд, се зарекоха да се противопоставят на талибаните от Панджшер, откъдето преди това през 80-те и 90-те години на миналия век бяха прогонени и съветските войски, и талибаните.

Братът на избягалия президент на Афганистан даде клетва за вярност на талибаните?

Хора, близки до Масуд, казват, че над 6000 бойци, които са били в афганистанската армия и в поделения на специалните сили, както и членове на местни милиции са се събрали в долината.

Източник: КлубZ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции