<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=38356" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Проучване показва криза на доверието във ваксините в някои части на Европа, заради социалните мрежи

19 Юни 2019
0 1017

Глобално проучване на нагласите към науката разкри мащаба на кризата на доверието във ваксините в Европа, пише Гардиън. Според него, само 59% от хората в Западна Европа и 50% на изток смятат, че ваксините са безопасни, в сравнение със 79% в целия свят.

 

ЕДИН МИЛИОН БЪЛГАРИ ВИЖДАТ СВЕТОВНА КОНСПИРАЦИЯ ВЪВ ВАКСИНИТЕ

 

По целия свят 84% от хората са убедени, че ваксините са ефективни и 92% казват, че детето им е получило ваксина. Но въпреки добрите здравни и образователни системи, в някои части на Европа има ниско доверие в тези препарати. Франция има най-високи нива на недоверие – 33%.

 

Наблюдавани са големи огнища на морбили в редица страни, които са се разпространили в целия континент, свързани с колебанието по отношение на ваксините.

 

Д-р Хайди Ларсън от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина заяви, че социалните медии усилват тревогите. Докато доверието във ваксините във Великобритания е било по-високо, отколкото в някои други части на Европа преди, вече не е съвсем така.

Първото проучване на Wellcome Global Monitor, което обхвана 140 000 души по света, показва ясни връзки между доверието на хората в лекарите, медицинските сестри и учените и доверието им във ваксините. То също така показва, че недоверието в държавните институции върви ръка за ръка със съмнения относно безопасността на ваксините. Неотдавнашното разследване на Гардиън разгледа връзките между популистката политика в Европа и антиваксиналните настроения.

 

„Това първо по рода си глобално проучване ясно показва, че вярванията на хората за науката са дълбоко повлияни от тяхната култура“, казва Имран Хан от Wellcome Global Monitor, който възложи проучването на Gallup. "Трябва да се грижим повече за тези връзки, ако искаме всички да се възползват от науката."

Ларсън каза, че социалните медии са се превърнали в усилвател на съмнението. „Социалните медии са силно нестабилни. Те напълно промениха ландшафта". По нейните думи, може да отнеме години, преди да се усетят пълните последици подкопаването на доверието във ваксините.

 

Бангладеш и Руанда имат най-високо доверие във ваксините в света, показва проучването. Руанда също има най-голямо доверие в здравеопазването – 97%, при средно за света 76%.

 

Северна Европа, включително Обединеното кралство, има повече доверие в безопасността и ефективността на ваксините от западните и източните райони. В Северна Европа 73% от хората смятат, че са в безопасност, със същата цифра като в Северна Америка, а 84% смятат, че ваксините са ефективни (83% в Северна Америка). Само 65% от източноевропейците смятат, че ваксините са ефективни. В Украйна, където през миналата година имаше повече от 53 000 случая на морбили, тази цифра е 50%.

 

БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ Е В ТОП 6 НА ЕВРОПА ПО МОРБИЛИ С 460 СЛУЧАЯ

 

УНИЦЕФ ​​заяви през март, че случаите на морбили по света са се увеличили до „тревожно високи нива”. Заболяването е силно заразно и в развиващия се свят убива едно на всеки 100 деца, които се заразяват.

 

Wellcome Global Monitor забеляза и смесени чувства към науката по света. Половината от населението на света твърди, че не знае много за науката и 20% от хората казват, че се чувстват изключени от ползите от нея. 55% от хората във Франция твърдят, че науката и технологиите ще доведат до загуба на работни места в техния район, както и 37% от жителите на Великобритания.

 

 

Източник: Гардиън

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции