<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=103823" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Големите дър...

Проучване разкри в кои европейски държави хората са най-песимистични и най-оптимистични за бъдещето

17 Октомври 2021
0 193

Средната европейска стойност е 34 процентни пункта между колективния и индивидуалния песимизъм, докато тези с най-малка разлика са жителите на Люксембург (6 процентни пункта).

Големите държави се сетиха, че спасяването на планетата е свързано с пари

Проучване разкри в кои европейски държави хората са най-песимистични и най-оптимистични за бъдещето

Като цяло разликите в социалния оптимизъм и песимизъм между европейските страни са много големи. Според резултатите от Индекса на социалния оптимизъм, Гърция е най-песимистичната държава-членка, а Ирландия е най-оптимистичната. Трябва да се отбележи, че някои по-проспериращи страни като Франция (63%), Испания (57%), Белгия (56%) и Италия (54%) също са социално много песимистично настроени. Сред причините за гръцкия песимизъм посочват фактът, че доходите на гръцкото домакинство са най-далеч от това, което са имали преди финансовата криза през 2008 г., дори още през 2018 г. по данни на Европейската комисия.

Като цяло резултатите от този доклад показват, че класирането на страните по отношение на социалния оптимизъм не показва разделението между региони изток-запад или север-юг, което често се среща при сравнения на държави-членки. 

Въпреки че скандинавските страни като цяло са най-оптимистично настроени, страните от Източна и Централна Европа са по-оптимистични от средиземноморските страни. Авторите на проучването смятат, че икономическият застой и недоверието в социалните институции обясняват по-голямата част от социалния песимизъм. От друга страна, липсата на социално сближаване е основният феномен, който стои в основата на социалния песимизъм на индивидуално ниво.

Повече от половината граждани на ЕС (54%) вярват, че животът ще бъде по-труден за днешната младеж, отколкото за днешните възрастни. Франция (77%), Белгия (75%), Холандия (59%), Испания (58%), Германия (58%) и Италия (53,7%) са сред най-песимистично настроените за бъдещето на своите млади хора. Всъщност в 22 от 27-те държави в ЕС има повече песимисти, отколкото оптимисти за бъдещето на младежите им.

Докладът се позовава и на проблема с “носталгията”, тоест хората живеят по-зле икономически сега, отколкото преди 20 години. Това мислят 87% от гърците, 72% от италианците, 62% от испанците, 56% от французите и 46% от германците. 

Източник: сп. “Мениджър”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции